Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ndeki gündeminin "olumlu davranış" gerektirdiğini söyledi.
Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis açıklamalarda bulundu
Türkiye'ye atıfta bulunan Anastasiadis, masaya getirilen önerinin "olumlu davranış" olmadığını, Maraş için çözüm hazırlıklarını açıkça ihlal ettiğini, BM kararlarını ihlal ettiğini ve çözüm için zemin hazırladığını savundu. İki devletli bir çözüm.
Anastasiadis, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, Türk vatandaşları için vize şartının kaldırılması ve Türkiye'nin diğer taleplerini içeren olumlu bir gündeme Türkiye'nin bu duruma rıza göstermeyeceğini düşündüğünü belirtti.
Anastasiades, salgın nedeniyle kapatılan sınır kapılarının açılmasıyla ilgili bir soru üzerine Yunan tarafının ilerici veriler sağladığını ancak Türk tarafının Kıbrıs Türk toplumunun siyasi liderleri arasında bir anlaşmazlık gördüğünü savundu.
Alithia gazetesi aynı habere AKEL ile hükümet arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni bir tartışmanın başladığını yazdı.
Habere göre AKEL Kıbrıs İşleri Masası Başkanı Tumazos Çelepis, "Anastasiades ve DİSİ'nin uyumsuz eylemleri nedeniyle Kıbrıs'ın Türkiye ile kara sınırını ele geçirme tehlikesi var" dedi.
Çelepis yaptığı açıklamada, Crans Montana'nın başarısızlığının ardından Türkiye'nin Maraş ve Güney Kıbrıs'ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'deki yeni ölümlere dikkat çektiğini ve yıllar sonra iki devletli çözümü masaya getirdiğini söyledi.
Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu Müdürü Viktoras Papadopulos AKEL'e yanıt vererek Kıbrıs sorununun parti hedeflerinden uzak tutulması gerektiğini söyledi.
Papadopulos, AKEL'in Türkiye'nin uzlaşmazlığını görmezden geldiğini, BM kararlarını ihlal ettiğini, AB ilke ve değerlerini ihlal ettiğini ve Kıbrıs sorununun iflası için Anastasiades ve DISI'yi suçlamaya devam ettiğini belirtti.
Papadopulos yaptığı açıklamada, AKEL'in Maraş'ın yasal sahiplerine iade edilmesine izin veren Anglo-Amerikan-Kanada planını reddettiğini de hatırlattı.



TAK