Yunanistan Hükümet Sözcüsü Kyriakos Kousios, Türk provokasyonlarının denizde ve karada devam etmesi halinde AB'nin tepki göstermesini ve AB’nin bu konuda net olması gerektiğini söylediğini açıkladı.
Sözcü, telekonferans sırasında liderlerin koronavirüs salgını, ekonominin gelişimi, mülteciler, Avrupa Birliği'nin Türkiye ve Rusya ile ilişkilerini ele aldıklarını açıkladı. Sözcü, Anastasiades'in Güney Kıbrıs Kalkınma ve Dayanıklılık Planı da dahil olmak üzere gündemdeki tüm konulara ve Avrupa kaynaklarından finanse edilmesi planlanan reformlara ve yatırımlara değindiğini belirtti.
Sözcü, Anastasiades'in konuşmasının çoğunun önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi'nde yapılacak AB-Türkiye ilişkileri tartışmasına odaklandığını belirterek, "Anastasiades, AB'nin yeniden birleşme konusundaki açık tutumu ile uluslararası toplum arasındaki çelişkiye dikkat çekti. İlgili BM kararlarında belirtildiği gibi çözüm talepleri İki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitlik temelinde yeniden birleşme konusundaki kafa karışıklığına dikkat çekti.
Kousios, Anastasiades'in sözde Güney Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki tansiyonu da düşürmesi gerektiğinin altını çizerek, Maraş sorununda yeni oldubittilerin yaratılmasının Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde yaralar açacağının altını çizdi. AB'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyen Türkiye'den gelen sürekli mülteci akınından bahsettiğine dikkat çekti.
Sözcü, Anastasiades'in Ankara'nın AB-Türkiye Gümrük Birliği Anlaşması'nı Kıbrıs'a karşı uygulamasını kabul etmediğini ve AB'ye karşı yükümlülüklerini ihlal ettiğini vurguladı.