Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, KKTC'nin Maraş'ta kapalı bir bölgenin askeri statüsünün kaldırılmasına karşı ortak eylem planı belirlemek üzere gittiği Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüştü.
Görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın açıklamasında, Maraş'la ilgili faaliyetlerinde tam koordinasyon bildiren ikilinin, Kıbrıs müzakerelerini BM kararları ve AB sınırları çerçevesinde yeniden başlatmaya hazır olduklarını açıkladıkları bildirildi. Genel Sekreterin Yetkisi.
Fileleftheros'un haberine göre Anastasidis, Miçotakis'e kapalı olan Maraş'taki askerî statü değişikliğiyle nasıl başa çıkılacağı ve Kıbrıs sorununun müzakere zemininde görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
“Kıbrıs Rum tarafının Ada'da, Kıbrıslı Rumlara hiçbir hak tanımayacak, Türkiye'nin tam kontrolü altında bağımlı bir devlet kurulmasını kabul etmesini beklemek düşünülemez. Böyle bir şey AB veya BM tarafından kabul edilmeyecektir” diyen Anastasiadis, şunları ekledi:
“Kıbrıs Rum ve Rum tarafları, BM Genel Sekreteri'nin kısa ve yaratıcı diyalog için sürdürülebilir bir çözümü vurgulayacak yeni bir konferans düzenlemesine izin verecek koşulları mümkün olan en kısa sürede oluşturmak için çabalarını yoğunlaştıracaklardır. Kıbrıs sorunu bağımlılıkların ve işgal birliklerinin ötesindedir.
Bay Borrell'in sert ifadesi çok önemli. Lefkoşa ve Atina'nın ortak eylemleri ve koordinasyonu, Türk eylemlerinin güçlü bir şekilde kınanmasıyla sonuçlandı. Kalkanımız ve silahımız uluslararası hukuktur ve Sayın Erdoğan artık bunu dikkate almalı” dedi.
MİÇOTAKİS: “YUNANİSTAN SAVUNMA HAKKINDAN FERAGAT ETMEDİ VE FERAGAT EDİLMEZ”
Mitsotakis, Türkiye'ye hitaben, "Yunan topraklarının her karışı ve ister anakara ister ada olsun her Yunan vatandaşının yazılı olmayan, ilan edilmiş bir güvenlik ve savunma hakkı vardır. Yunanistan, kendisine verilen meşru müdafaa hakkından feragat etmemiştir ve etmeyecektir. BM anayasası." .
"Türkiye'nin yeni eylemlerinin Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını aşındırdığını" iddia eden Miçotakis, "Kıbrıs'ın işgal altındaki yasadışı ayrılıkçı oluşumun eşit ve egemen statüsünün tanınmasını ve iki devletli bir çözüm talep ettiğini söyledik. Uluslararası hukuka aykırı ve prensipte reddediliyor” dedi.
Türkiye'nin Mavi Vatan doktrinini "şiddet", mantığını "çok sert revizyonist ve saldırgan bir mantık" olarak nitelendiren Miçotakis, Türkiye'nin bu doktrin mantığıyla "adaları korumaktan" şikayet ettiğini kaydetti.
Kiriakos Mitsotakis, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum yönetiminin "kapalı Maraş'taki faaliyetleri tersine çevirme ve Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma" çabalarını tam olarak desteklediğini de sözlerine ekledi.
Alithia, haber "Cumhurbaşkanı Anastasidis: Adada Türkiye'nin denetiminde olacak yeni bir devleti kabul etmemiz düşünülemez. Atina-Lefkoşa Mutlak Koordinasyon... Yunanistan Başbakanı Yunanistan'ın Haklarından Vazgeçmedi"
Haravgi, "Maraş'taki Türk Eylemlerine Karşı Mutlak Koordinasyon.. Başkan Anastasiades: Sayın Borrell'in Güçlü Açıklaması Çok Önemli" başlığını tercih ettiğini dile getirdi. 





Kıbrıs Postası