Katar, Lübnan on yıllardır yaşadığı en kötü ekonomik ve siyasi kriz karşısında yardım aradığı için Lübnan silahlı kuvvetlerine ayda 70 ton yiyecek sağlayacağını söyledi.

Lübnan ordu şefi Joseph Aoun, geçen ay Fransa'nın düzenlediği bir toplantıda, Lübnan sterlini çöküp enflasyon yükselirken ücretleri düşen askerlere yardım etmek için dünya güçlerine çağrıda bulundu.

Katar'ın bağışı, Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani'nin Salı günü Beyrut'a yaptığı ziyaret sırasında duyuruldu.

Katar devlet haber ajansı QNA, "Destek, Katar Devleti'nin Lübnan'daki siyasi krizin çözülmesine yardımcı olmaya devam eden çabaları ve Lübnan Cumhuriyeti'ni destekleme ve kardeş Lübnan halkının yanında durma taahhüdü çerçevesinde geliyor." Dedi.

QNA, Şeyh Muhammed'in Lübnanlı partilerini "istikrar sağlamak için" yeni bir hükümet kurmaya çağırdı. Lübnanlı politikacılar, uluslararası yardımın kilidini açmak için gereken yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya varmadan önce aylardır tartışıyorlar.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ofisinden yapılan açıklamaya göre, ülkesinin "Katar'ın devam eden desteğini" memnuniyetle karşıladığını söyledi.

 

Tercüme: Başkan Aoun, Katar Dışişleri Bakanı ile Baabda Sarayı'nda bir araya gelerek, Lübnan'ın Katar'ın devam eden desteğini takdir ettiğini ve Katar'ın mevcut krizlerini çözmeye yardımcı olmak için her adımını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Lübnan kabinesi, geçen yıl Ağustos ayında Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamanın ardından istifa etti ve o zamandan beri, ağır borçlu Arap ülkesindeki ekonomik kriz derinleşirken, bekçi köpeği olarak hareket etti.

Dünya Bankası, Lübnan krizini modern tarihin en büyük krizlerinden biri olarak nitelendirdi. Para birimi, 2019'da patlak veren ekonomik krizden bu yana ABD doları karşısında değerinin yüzde 90'ından fazlasını kaybetti ve nüfusun yarısından fazlası yoksulluğa itildi.

Akaryakıt kıtlığına yönelik yaygın öfke benzin istasyonlarında kavgaya dönüşürken, gözlemci Başbakan Hassan Diab, Lübnan'ın bir "sosyal patlamadan" günler uzakta olduğu konusunda uyardı.

Ülkenin ilaç ithalatçıları ayrıca yüzlerce temel ilacın tükenmekte olduğunu söyledi ve nakit sıkıntısı çeken merkez bankası fonların blokesini kaldırmadığı takdirde daha fazla kıtlık konusunda uyardı.


Lübnan geçmişte finansal yardım için uzun zamandır Körfez'e bakmıştı, ancak Suudi Arabistan gibi Sünni Müslüman Körfez Arap ülkeleri, İran tarafından desteklenen Lübnanlı bir Şii grup olan Hizbullah'ın artan etkisi nedeniyle yardım konusunda giderek daha isteksiz hale geldi.

Batılı ve diğer uluslararası bağışçılar, yardım sağlamadan önce yeni bir hükümet ve büyük reformlar talep ettiler.

Ordu komutanı Aoun geçen ayki toplantıda "Durum kritik" uyarısında bulundu. Hafifletilmezse, ekonomik ve mali kriz kaçınılmaz olarak Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LAF) dahil tüm devlet kurumlarının çökmesine yol açacaktır.

Orduyu Lübnan'da güvenlik ve istikrarın "tek garantörü" ve "yurtta ve dünyada en güvenilir kurum" olarak nitelendirdi.

"Bu nedenle, taahhüdünü sürdürmek ve LAF'ı misyonunu yerine getirmesi için desteklemek çok önemlidir."

 

(Dış Basın)