Doha, geçen ay ABD güçlerinin geri çekilmesinin ardından Afganistan'da kilit bir komisyoncu haline geldi, binlerce yabancı ve Afgan'ın tahliyesine yardım etti, yeni Taliban yöneticileriyle bağlantı kurdu ve Kabil havaalanındaki operasyonları destekledi.
Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani, yaptığı basın açıklamasında “Her şeyin çok net bir şekilde ele alındığından emin olmalıyız, aksi takdirde… (eğer) tüm bunlar ele alınmazsa havaalanının sorumluluğunu alamayız” dedi.
“Şu anda durum hala müzakere aşamasında çünkü tüm taraflar için herkes için açık olan ve teknik (taraf) kimin ilgileneceği, güvenlik yönleriyle kimin ilgileneceği bir anlaşmaya ihtiyacımız var.
"Gerekirse diğer ülkelerle işbirliği olasılığı var, ancak şu ana kadar tartışma sadece biz, Türkiye ve Taliban arasında gerçekleşti " dedi.
ABD'nin çekilmesinden bu yana, Qatar Airways uçakları Kabil'e birkaç sefer yaptı, yardım ve Doha'nın temsilcilerine uçtu ve yabancı pasaport sahiplerini feribotla taşıdı.
Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait bir jet Pazartesi günü Kabil'e inerek ABD'nin çekilmesinden bu yana ilk uluslararası ticari uçuşu gerçekleştirdi.
Daha sonra, havaalanı yer personeline göre, çoğunlukla uluslararası kuruluşlarla çalışanların akrabaları olan Afganlar olan yaklaşık 70 kişiyle İslamabad'a dönüş uçuşu yaptı.
ABD liderliğindeki güçlerin 120.000'den fazla insanı kaotik bir tahliyeyi tamamlamasının ardından Kabil'in uluslararası havaalanı arandı ve Taliban o zamandan beri Katar ve diğer ulusların teknik desteğiyle operasyonlarına yeniden başlamak için çabaladı.
Qatar Airways geçen hafta Kabil'den birkaç charter uçuşu gerçekleştirdi ve çoğunlukla tahliyeyi kaçıran yabancıları ve Afganları taşıdı.
Bir Afgan havayolu, 3 Eylül'de iç hat seferlerine yeniden başladı.
Ancak düzenli ticari uçuşların yeniden başlaması, defalarca doğru belgelere sahip Afganların ülkeyi özgürce terk etmelerine izin vereceğine söz veren Taliban için önemli bir sınav olacak.
Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan'daki son birliklerini 30 Ağustos'ta çekerek, işgaline yol açan 11 Eylül 2001 saldırılarının yıl dönümünün hemen öncesinde en uzun savaşını sona erdirdi.