Merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de açıkladığı 405 milyar metreküp doğalgaz keşfinde artış beklediklerini hatırlattı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sherman, "Türkiye'nin Karadeniz'de açıkladığı son doğal gaz keşfiyle ulaşılan 540 milyar metreküp rezerv doğal gaz ihtiyacını ağırlıklı olarak ithalatla karşılayan ülkenin yaklaşık 12 yıllık talebine eşdeğer." dedi.
Türkiye'nin stratejik hedefinin bu miktarı artırmak olması gerektiğinin altını çizen Sherman, "İlk üretim için açıklanan 2023 tarihi hala iddialı görünüyor. Tedarik anlamında atılacak adımları hızlandırmak siyasi ve ekonomik önemi ne olursa olsun maliyetli olacak."
Sherman: " "Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften bu yana net olan bir şey var: Türkiye'nin Karadeniz başarısı, boru hatlarıyla doğal gaz satın aldığı Azerbaycan, İran ve Rusya ile müzakerede elini güçlendirdi. Türkiye'nin daha düşük fiyatlar, daha düşük hacimler ve daha fazla sözleşme esnekliği için zorlama şansı var. Hatta, nisanda Azerbaycan'la sona eren uzun vadeli kontratın devam eden görüşmelerinde bile bu avantaj masada bulunuyor diyebiliriz." dedi.
Türkiye'nin Kuzey Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğalgaz bulunmasıyla birlikte Karadeniz'deki toplam rezerv 540 milyar metreküpe yükseldi.
Fatih sondaj gemisinin 1938 metre su derinliğinde ve 3.850 metre derinlikte sondaj yaptığı Amasra-1 kuyusundaki yeni keşif de Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'ne dahil edilecek. Proje kapsamında deniz tabanında doğalgaz üretim sistemleri, Filyos Organize Sanayi Bölgesi'nde doğalgaz işleme tesisi ve her iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatları yapılacak.
2023 yılında tamamlanması beklenen Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'nin ilk etabında karadaki işleme tesisine günde 10 milyon metreküp doğalgaz teslim edilecek. Önümüzdeki yıllarda proje kapasitesinin günde 40 milyon metreküpe çıkarılması bekleniyor.