Kanada mahkemesi, Ukrayna Uluslararası Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçağın düşürülmesinin kasıtlı ve "terör eylemi" olduğuna karar verdi ve kurbanların ailelerine olası bir tazminatın önünü açtı.
Ontario Yüksek Adalet Divanı, 8 Ocak 2020'de İran'ın başkenti Tahran'dan kalkıştan kısa bir süre sonra jetliner'a düzenlenen iki füze saldırısının "kasıtlı" olduğunu tespit etti.
"Davacılar" Yargıç Edward Belobaba da "752 sefer sayılı uçağın sanıklar tarafından düşürülmesinin bir terör eylemi olduğunu tespit etti" diye karar verdi.
Avukatlar Mark ve Jonah Arnold kararı "Kanada hukukunda eşi görülmemiş" olarak nitelendirdi.
Yetkililer yayınladıkları bildiride, "Bu, adalet arayan hayatta kalan aile üyeleri üzerinde yaratacağı etki açısından önemlidir." dediler.
Can'ı 1,5 milyar dolar (1,25 milyar DOLAR) isteyen yasal işlem, 85 Kanada vatandaşı ve daimi ikamet edenler de dahil olmak üzere gemideki 176 kişinin tamamının ölümüne neden olan felakette aile üyelerini kaybeden dört kişi tarafından getirildi.
Yetkililer, saldırıların ABD'nin günler önce Irak'taki Bağdat Havalimanı yakınlarında İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'na bağlı Qods Gücü Komutanı Qasem Soleimani'yi öldürmesi için "İran'ın misillemesi" olduğunu iddia ettiler.
İran Sivil Havacılık Örgütü (CAO) Mart ayında yayınladığı nihai raporda, o dönemde İran ile ABD arasında artan gerilimin ortasında füze saldırılarına ve askerlerinin sahadaki "uyanıklığına" işaret etti.
Felakette 11 vatandaşını kaybeden Ukrayna, raporun trajedinin "gerçek nedenlerini gizlemeye yönelik alaycı bir girişim" olduğunu belirtirken, Kanada "kesin gerçekler veya kanıt içermediğini" söyledi ve yakında kendi soruşturmasının sonuçlarını açıklama sözü verdi.
İran mahkemede kendini savunmadı, ancak İslam cumhuriyeti felaketten üç gün sonra güçlerinin Kiev'e bağlı Boeing 737-800 uçağını düşürdüğünü itiraf etti.
Verilecek tazminat miktarı daha sonraki bir duruşmada belirlenecek.
Yabancı devletler normalde Kanada'nın sivil iddialarına karşı bağışıktır, ancak 2012'de çıkan bir yasa, İran gibi "terörist faaliyetlerin" sponsoru olarak listelenenler için bir istisna yaptı.
Kanada, Tahran'ın Suriye'deki Beşşar Esed rejimine verdiği destek, nükleer programı ve İsrail'e yönelik tehditler nedeniyle ilişkiler yıpranırken, aynı yıl İran ile diplomatik ilişkilerini kesti.