Cowessess First Nation, Kanada, Saskatchewan'daki eski Marieval Kızılderili Konut Okulu'nun arazisinde yüzlerce işaretsiz mezarın keşfedildiğini duyurdu ve Yerli liderler, başka yerlerde daha fazlasını bulacaklarını söylüyor.

Saskatchewan'daki Cowessess First Nation'dan Şef Cadmus Delorme, radarın okul arazisindeki bir alanda 751 "vuruş" tespit etmesinden sonra en az 600 mezar bulduklarını söyledi.
"Burası toplu mezarlık değil. Bunlar isimsiz mezarlar” dedi.

Egemen Hint Ulusları Federasyonu Başkanı Bobby Cameron, Britanya Kolombiyası'ndaki eski Kamloops Kızılderili Konut Okulu'ndaki 215 Yerli çocuğun kalıntılarının yakın zamanda keşfedilmesiyle birleştiğinde, keşfin Kanada tarafından işlenen "soykırım" olduğunu söyledi.
Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 2015 yılında 150.000'den fazla Yerli çocuğun yatılı okullara zorlandığını belirledi. Cameron Salı günü Marieval ve Kamloops gibi birçok mezar yeri olduğunu ve aramaların devam edeceğini söyledi.

"Daha fazla ceset bulacağız ve tüm çocuklarımızı bulana kadar durmayacağız."


"Biz soykırım bulgularını ortaya çıkarırken dünya Kanada'yı izliyor. Burada toplama kamplarımız vardı. Onları burada Kanada'da, Saskatchewan'da bulduk, onlara Hint yatılı okulları deniyordu” dedi.

"Artık elimizde kanıt var."

Delorme, Marieval'deki mezarlığın Roma Katolik Kilisesi tarafından yönetildiğini söyledi. Yıllar boyunca, Yerli yaşlıların sözlü hikayeleri cenazelerden bahsetti.

Delorme, "1960 yılında bu mezarların üzerinde izler olabilir" dedi. "Katolik Kilisesi temsilcileri bu mezar taşlarını kaldırdılar ve bugün isimsiz mezarlar."

Delorme, Kanada'da mezar taşlarını kaldırmanın bir suç olduğunu ve bölgenin suç mahalli olarak ele alındığını söyledi.

“Hepsinin çocuk olduğunu teyit edemeyiz. Ama bu mezarlıkta yetişkinlerin olduğuna dair sözlü hikayeler de var.”


Delorme, mezarları keşfetmek için kullanılan yere nüfuz eden radar teknolojisinin kabaca yüzde 10 ila 15 arasında bir hata oranına sahip olduğunu söyledi. Delorme, "en az 600" mezar anlamına gelen 715 "hit" olduğunu açıkladı.

Tarihsel ayrımcılık
Keşif, eski Kamloops Indian Residential School'da 215 çocuğun kalıntılarının bulunmasından haftalar sonra geldi.

Başbakan Justin Trudeau, bu keşfi yürek parçalayıcı olarak nitelendirdi.

Yaşlı Florence Sparver, Marieval yatılı okulundaki zamanını hatırladı. Katolik rahibelerin Yerli çocuklara "kaba" davrandığını ve geleneklerini sürdürmelerini engellediğini söyledi.
Kanada'nın Yerli çocuklar için yatılı okulların tarihi, Kamloops keşfinin ardından ulusal haberler yaptı.

Kamloops Kızılderili Okulu'ndan sağ kurtulan Geraldine Bob, bir raporda, "Seni dövmeye başlarlar ve kontrolünü kaybederler ve seni duvara fırlatırlar, yere atarlar, tekmeler, yumruklarlar" dedi (PDF).

Kamloops ayrıca Katolik Kilisesi tarafından da yönetiliyordu. Papa Francis, “acıyı” dile getirdi ve “215 çocuğun kalıntılarının üzücü keşfi” sonrasında başsağlığı diledi. Ancak kilisesinin eylemlerinin sorumluluğunu kabul etmedi.

Delorme, hayatta kalanların ve torunlarının iyileşmesine yardımcı olmak için "Papa'nın Marieval yatılı okuluna olanlar için özür dilemesi gerekiyor" dedi.

“Özür, iyileşme yolculuğundaki birçok aşamadan biridir.”

 

El Cezire