Saskatchewan eyaletindeki First Nation yerlileri için bir şemsiye kuruluş olan Egemen Yerli İlk Milletler Federasyonu (FSIN), Cowessess First'teki eski Marieval Kızılderili Yatılı Okulu'nun Ulus bölgesi sahasında yüzlerce resmi olmayan çocuk mezarının bulunduğunu söyledi.
Cowessess Şefi Cadmus Delorme ve FSIN Şefi Bobby Cameron ortak bir açıklamada, kesin bir sayı elde etmek için çalışmaların devam ettiğini, ancak bölgedeki mezarların Kanada'da şimdiye kadar bulunan en büyük mezar olacağını söyledi.
Kanada resmi kayıtlarına göre, Marieval Hint Yatılı Okulu, eyalet başkenti Regina'nın yaklaşık 140 kilometre doğusunda, Cowessess Indian bölgesinde 1899'dan 1997'ye kadar faaliyet gösterdi.
Britanya Kolombiyası'nın Kamlopps kentindeki bir yatılı kilise okulunun bahçesinde 215 çocuğun kalıntılarını içeren kayıt dışı mezarların bulunmasının ardından, 29 Mayıs'ta ülke genelinde 139 okulda başlatılan yüzeye nüfuz eden radar taramalarında yeni mezarlar keşfedildi.
Yetkililerin bu ayın başlarında Cowessess bölgesinde başlatılan kayıt dışı cenazelerin sayısıyla ilgili bugün bir açıklama yapması bekleniyor.
"HABER KESİNLİKLE TRAJİK AMA ŞAŞIRTICI DEĞİL"
Kanada'daki First Nation yerlilerinin Ulusal Şefi Perry Bellegarde, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cowessess First Nation'da yüzlerce isimsiz mezarın bulunduğu haberi kesinlikle trajik ama şaşırtıcı değil. Tüm Kanadalıları davanın yanında durmaya çağırıyorum. Birincisi. Milletimiz bu son derece zor ve duygusal dönemdir." dedi.
"SABA HAKKIMIZI ALIYORLAR"
Saskatchewan'daki Little Pine First Nation'ın başkanı Wayne Semaganis, CBC News'e şunları söyledi: "Bugün bile halktan hala küçümseme var. 'Bu tarih geçmişte kaldı' diyorlar. Hayır, geçmişte değil. Bugün de devam ediyor. Yatılı okullarda gömülü. Çocuklar öldü çünkü bir kaza olsaydı, eceliyle ölseydi birileri uyarılırdı." dedi.
Semaganis, zarar gördüğünü ispatlamak zorunda kalan yerli halkların şu anda bile can sıkıcı olduğuna dikkat çekerek, "Kanada'da hala acımızı anlamayan çok insan var. Haklarımızı elimizden alıyorlar,gerçek acıdır." dedi.
Öte yandan, mezarların bulunduğu Saskatoon şehrinde, Marieval Kızılderili Konut Okulu'ndaki isimsiz mezarlarda bulunan tüm çocukların anısına bayraklar yarıya indirildi.

KANADA TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK ÇOCUK İSTİSMARİ
Kanada tarihindeki en büyük çocuk istismarcısı olarak kabul edilen Kilise Yatılı Okullarının ilki 1880'lerin başında açıldı ve sonuncusu 1996'da kapatıldı.
150.000'den fazla yerel çocuğun ailelerinden zorla alınıp yeniden yerleştirildiği yatılı kilise okullarında, bu çocukların çoğu rahipler, rahibeler ve diğer öğretmenler tarafından fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete ve istismara maruz kaldı.
Ülkede 2010 yılında kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun kaydettiği istismarların yanı sıra bazı çocuklar üzerinde tıbbi deneyler yapıldığı belirlendi.
Kanada federal hükümeti, 2008 yılında binlerce çocuğun açlık, soğuk algınlığı ve tıbbi deneyler sonucu öldüğü yatılı kilise okullarında yaşananlardan dolayı kurbanlardan resmen özür diledi.