Afgan liderlerinden oluşan üst düzey bir heyet, son iki gün içinde Katar başkentinde Taliban'ın siyasi liderliğiyle bir araya geldi, ancak Pazar günü geç saatlerde yayınlanan bir Taliban açıklamasında Afganistan'da artan şiddetin durdurulmasından söz edilmedi.
15 misyon ve NATO temsilcileri, Salı günü Afganistan'daki Müslüman bayramına atıfta bulunarak, "Bu Kurban Bayramı, Taliban sonsuza dek silahlarını bırakmalı ve dünyaya barış sürecine olan bağlılığını göstermeli." dedi.
Ortak bildiriye Avustralya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Avrupa Birliği heyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kore, Hollanda, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık ve ABD destek verdi. NATO'nun kıdemli sivil temsilcisi olarak. 
Son birkaç bayram tatilinde Taliban, Afganların barış içinde geçirmesine izin vermek istediklerini söyleyerek geçici bir ateşkes ilan etti.
Bu sefer böyle bir açıklama yapılmadı, çünkü Taliban ülke çapındaki savaşlarda eşi benzeri görülmemiş hızlı toprak kazanımları elde ediyor.
İsyancılar, 20 yıllık savaşın ardından tamamen çekilmenin eşiğinde olan yabancı güçler olarak cesaretlendirildi.
Pazartesi günkü açıklamada, daha önce bu tür iddiaları reddeden, yakın zamanda Taliban tarafından ele geçirilen bölgelerde medyanın okulları ve medya kuruluşlarını kapatma çabaları gibi hak ihlallerini de kınadı.

(Dış Baısn)