İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden Profesör Swaran Singh başkanlığındaki Muhafazakar Parti'deki ayrımcılık ve İslamofobi boyutlarına ilişkin araştırma sonuçlarını içeren rapor, ülke gündeminden düşmüyor. Rapora konuşan Muhafazakar Parti lideri ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2018'de Müslüman kadınlara yaptığı açıklamalardan dolayı özür diledi.

Johnson'ın 2018'de burka giyen Müslüman kadınları "posta kutuları" ve "banka soyguncuları"na  benzettiği için özür diledi.
İngiliz gazetesi The Telegraph'a verdiği demeçte, "Söylediğimin öfke olduğunu biliyorum ancak sizlerde işlerinizi doğru yapın’’ açıklamasında bulunması  gazeteciler tarafından da tepkiyle karşılanmıştı. Johnson ‘’ Ancak gazetecilikte dil özgürdür. Bu yüzden her suç için özür dilerim. Bugün geçmiş makalelerimde saldırgan dillerden bazılarını kullanıyor muyum? Artık başbakan olduğuma göre onu kullanmayacağım. "

Johnson, makalenin Müslüman bir kadının ne giyeceğini seçme hakkının liberal bir savunması olduğunu savundu.

Irkçılık karşıtı HOPE grubu, Johnson'ın özrünün "samimi" olduğunu belirtti.

Rapora neler dahil edildi

Britanya'da iktidardaki Muhafazakar Parti'nin ayrımcılık ve İslam karşıtı şikayetleri ele alma şekli incelendi. Rapor, partinin ayrımcılığa karşı yeterince aktif olmadığını, şikayet prosedürünün elden geçirilmesi gerektiğini ve ihlal edenler için yaptırım mekanizmasının net olmadığını ortaya koydu. Raporda, "Partinin kendi şikayetleri ve Müslüman karşıtı beyan ve davranışları kötüye kullandığı göz önüne alındığında, Müslüman karşıtı duygu parti içinde bir sorun olmaya devam ediyor." denildi.