Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Mirası 2022 daimi adaylığı için Bursa'nın İznik bölgesini seçerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı adaylık dosyasını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne(UNESCO) gönderdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasın yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması ve bu değerin dünyaya tanıtılması yönündeki çalışmalarını sürdürüyor.


Bursa’nın 2014 yılında Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile başlayan UNESCO yolculuğu, ‘Yaratıcı Şehirler Ağı ve Öğrenen Şehirler Küresel Ağı üyeliklerinin ardından’ İznik’in de adaylık süreci başladı.

Makedonya Kralı Büyük İskender'in komutanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulan, Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini taşıyan İznik’in tanımı için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik’in değerlerini dünyaya tanıtmak amacıyla daimi adaylık dosyasını UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne gönderdi.

“Yakından takip ediyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgeleri, 2 bin 500 yıllık şehir yerleşimi ile Bursa’nın Bitinya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan kadim şehir olduğunu vurguladı.

Başkan Aktaş, başarılarla yetinmeyerek girişimlerini sürdürdüklerini söyleyerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olarak Türkiye’den sadece İznik’in dosyasını UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne gönderdi. Süreci yakından takip ediyoruz. En kısa zamanda güzel haberleri Bursalı ve İznikli hemşerilerimizle paylaşmayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.