Devlet yayıncısı RUV'un bildirdiğine göre, İzlanda Pazar günkü kadınların çoğunlukta olduğu parlamento seçimlerini, yeniden sayım parlamentoda hala kadınlardan daha fazla erkek olacağını göstermeden önce kısaca kutladı.

İlk oy sayımında merkez partilerin en büyük kazanımı elde ettiği seçimde İzlanda'nın 63 sandalyeli parlamentosu Althing'de 33 sandalye kazanan kadın adaylar vardı.
Saatler sonra, kuzeybatı İzlanda'daki bir yeniden sayım sonucu değiştirdi ve kadın adayları 30 sandalyeye bıraktı, bu sayı daha önce İzlanda'nın en son ikinci seçimlerinde 2016'da ulaşıldı.

Yine de, toplamın neredeyse yüzde 48'i ile bu, Avrupa'daki kadın milletvekilleri için en yüksek oran. Kıtada, İsveç ve Finlandiya parlamentoda sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 46 kadın temsiline sahip.

Parlamentolar Arası Birliğe göre, Ruanda, Temsilciler Meclisi'nin yüzde 61'ini oluşturan kadınlarla, Küba, Nikaragua ve Meksika ile yüzde 50 veya biraz üzerinde olan kadınlarla dünyaya liderlik ediyor. Örgüt, dünya çapındaki yasa koyucuların dörtte birinden fazlasının kadın olduğunu söylüyor.

371.000 kişilik bir Kuzey Atlantik adası olan İzlanda, Mart ayında yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) raporunda 12. yılında dünyanın en cinsiyet eşitliğine sahip ülkesi seçildi.

Siyaset profesörü Olafur Hardarson yeniden sayımdan sonra RUV'ye verdiği demeçte, "Kadınların zaferi bu seçimlerin büyük hikayesi olmaya devam ediyor."

(Çeviri Haber-Dış Basın)