Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'deki görüşmesi öncesinde İtalya Başbakanı Mario Draghi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile göç anlaşmasını hızla yeniden müzakere etmek için çaba gösterecek misiniz? Soruyu yanıtlayan Merkel, zirvede Türkiye ile ilişkilerin ele alınacağını hatırlattı.
Türkiye'nin çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığına işaret eden Merkel, Türkiye'nin desteği sürdürmeye hakkı olduğunu belirtti.
"Bunun nasıl devam edeceğine dair bir perspektif açmamız gerekiyor." Merkel, bu nedenle konunun zirvede tartışılacağını söyledi.
Şansölye Merkel, "İkimiz de Türkiye ile işbirliği olmadan ilerleyemeyeceğimizi düşünüyoruz" dedi. değerlendirmesini yaptı.
Tunus ve Libya'daki mülteci durumunu da görüşeceklerini belirten Merkel, İtalya'ya Libya'da çözüm bulmak için yürüttüğü siyasi girişimlerden dolayı teşekkür etti.
Merkel, 24-25 Haziran'da yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde görüşülmesi planlanan Türkiye-Rusya ilişkilerinde Almanya ile İtalya arasında farklı bir değerlendirme olmadığını belirtti.
İtalya Başbakanı Mario Draghi de Merkel ile anlaştığını belirterek, Türkiye ile göç anlaşmasının güncellenmesi gerektiğine olumlu yanıt verdi.
İngiltere'de Kovid-19'un Delta varyantının yayılması nedeniyle Avrupa Futbol Şampiyonası finalinin Roma'ya (Londra'da yapılacak) alınmasından yana olup olmadığı sorulduğunda Draghi, "Evet. Finalin oynanması için çaba sarf edeceğim. Bulaşma riskinin yüksek olduğu bir ülkede tutulmuyor." ifadesini kullandı.
Almanya ile yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Draghi, Almanya'ya yeni tip Kovid-19 salgınının ilk dalgasında ülkesine destek verdiği için teşekkür etti.
Libya konusunda Berlin sürecini desteklediklerini ifade eden Draghi, AB'nin bu bölgedeki çabalarının artması gerektiğini kaydetti.