İstanbul'da denize tüküren 'Batı Nil Virüsü' tespit edildi. Ateş, eklem ve kas ağrıları, halsizlik ve kusmaya neden olan virüs, İstanbul'da yapılan bir çalışmada kuşlarda da bulundu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi'nin yaklaşık bir yıldır ölü kuşlar üzerinde yaptığı araştırmada, 24 karga ve 12 saksağan incelediler. İnceledikleri 36 kuştan 8'inde karga ve 1 saksağanda Batı Nil Virüsü tespit edildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz yaptıkları araştırmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, “Kuşlara sinekleri emerek bulaşır. Sineklerde çoğalır, bu nedenle kirlenme meydana gelir. Kuşların anlamlı bir rezervuar olduğunu söyledik. Geçen yıl kuş ölümleri bildirildi. Özellikle karga ölümleri. Karga ölümlerine gittik. Kargalardan örnekler topladık. 8 kargada Batı Nil Virüsü tespit ettik. Halkımız bunu "Virüsleri direkt kuşlardan kaptım" şeklinde algılamasın. Virüs doğrudan kuşlardan bulaşmaz. Ancak ölü kuşları özellikle çocukları açmamaya ve etleriyle oynayıp sonra ağızlarına atmamaya dikkat etmelidirler. Kan yoluyla bulaşabilir. Elinizde bir çizik varsa bu şekilde bulaşabilir. Ancak asıl bulaşma yolu, kuşların kanını emen sivrisineklerdir ve onlardan insanlara bulaşırlar.

Prof.Dr.Yılmaz, “Sivrisinekler kuştan kuşa bulaşıyor. Aslında bu virüsün kökeninin göçmen kuşlar olduğunu düşünüyoruz. Kuşlarımız göçmen kuşlarla temas ettikten sonra, özellikle sivrisinekler onları emdikten sonra bulaşır. Direkt temas ile bulaşma yoktur. "Bunlar karga sığırcıklarında ve saksağanlarda çok yaygın" dedi.