Türkiye’de Eylül ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,2 iken 1,7 puan azalarak %11,5 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,3 puan azaldığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %21,5 olurken; tarım dışı işsizlik ise %13,3 seviyesinde gerçekleşti.

 

Kıyaslanabilir dönemler olan Eylül 2020 – Eylül 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2,4 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 30 milyon 965 bin kişi olan işgücü, Eylül 2021’de 33 milyon 48 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %49,3’ten %51,7’ye yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,8 puan artarak %45,8 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 426 bin kişilik bir artış söz konusudur. Atıl işgücü oranı ise %21,9 seviyesine gerilemiştir.

 

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Eylül 2019 - Eylül 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

Beklenen seviyelerin altında görülen bir işsizlik oranı olmasının yanında, son aylarda TÜİK’in işsizlik rakamlarında değişkenlik gözlemliyoruz. İşgücü piyasasında, Mayıs kapanması ve yeniden açılma akabinde sezonluk turizm etkisinin de devreye girdiği evrede rakamlarda oynaklık meydana gelmiştir. Bu evrede özellikle sanayi ve hizmetler istihdamında gözle görülür etkiler söz konusu oldu. İşsizlik yardımları ve pandemi korumalarının da hemen hemen bu dönemde azaltıldığını veya sona erdirildiğini gördük. Ekonomideki büyüme koşulları ve aktivitedeki artışla da bir araya geldiğinde, yaz döneminde işsizlik oranlarında bir miktar düşüş gözlemlendi. Ağustos ayına göre de beklenenin altında bir işsizlik oranına azalma var. Eylül ayında turizm etkisinin azalması beklenebilir olguydu, işsizlik oranındaki mevsim etkilerinde de genelde turizm etkisi geçtikten sonra sonbahar döneminde biraz artış görülür. Bu bakımdan, manşet işsizlik oranı geçen aya göre düşüşe işaret etmesi anlamında olumlu.

 

İstihdam piyasasının seyri, 3Ç21 döneminde ekonominin çok yavaşlamadığını ve olumlu aktivite seyrinin devam ettiğini konfirme ediyor. Buna karşılık; küresel tedarik azalması ve artan hammadde maliyetleri çerçevesinde olası sanayi yavaşlaması 4Ç21’de bir miktar risk barındırabilir. İşsizlik oranlarının ise ilerleyen aylarda benzer seviyelerde devam etmesini bekleriz.

 

 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı