İsrail'in en uzun süre görevde kalan başbakanı olan ve Mart 2009'dan bu yana kesintisiz olarak koltuğu elinde tutan Netanyahu yönetiminin sonu geldi.
Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ve Yamina lideri Naftali Bennett liderliğindeki koalisyon hükümetinin güven oylaması yerel saatle 16.00'da yapılacak.
Lapid-Bennett koalisyonunun kurulabilmesi için 120 sandalyeli Parlamento'da 61 milletvekilinin güvenoyu gerekiyor.
Netanyahu'ya karşı çıkan 8 partinin oluşturduğu koalisyonun toplam milletvekili sayısı 62.
Milletvekillerinin sayısı güven oylaması için kritik eşikte olmasına rağmen, İsrail basını Lapid-Bennett koalisyonunun muhtemelen yeterli destekle göreve başlayacağını yazıyor.

BENNETT YENİ BAŞBAKAN OLACAK
Koalisyon hükümeti güven oyu alırsa, Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarı sona erecek ve Yamina lideri Bennett başbakan olacak.
2 yıl başbakanlık yapan Bennett, koltuğunu Ağustos 2023'te koalisyon ortağı Future Business Party'nin lideri Lapid'e devredecek.

SORU KOALİSYON UZUN VADELİ OLACAK MI?
Bennett-Lapid koalisyonu, Netanyahu'ya karşı birleşen, farklı görüşlere sahip 8 partiden oluşuyor.
Milletvekili sayısının kritik eşikte olması ve tarafların bazı konularda tamamen farklı görüşleri olması nedeniyle İsrail'de koalisyonun uzun ömürlü olup olmayacağı tartışılıyor.
Bennett'in partisi Yamina, aşırı sağ görüşleriyle öne çıkıyor ve işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimlerini destekliyor.
Koalisyon ortaklarından İsrail'in Filistin vatandaşlarını temsil eden Birleşik Arap Listesi (Ram) buna karşı çıkıyor. Bir diğer koalisyon ortağı olan Meretz ise solcu bir parti.
Bu nedenle koalisyon hükümetinin uzun süre dayanmayacağı ve İsrail'in bu yılın sonunda yeniden erken seçime gitmek zorunda kalabileceği yorumları yapılıyor.