İsrail ve Yunanistan, İsrail'in iki ülkenin hava kuvvetlerinin ortak bir tatbikat başlatmasıyla ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendireceğini söylediği şimdiye kadarki en büyük savunma tedarik anlaşmasını imzaladılar.
İsrail savunma bakanlığından pazar günü yapılan açıklamada, anlaşmanın İsrailli savunma müteahhidi Elbit Systems tarafından 22 yıllık bir süre içinde Hellenic Air Force için bir eğitim merkezi kurulması ve işletilmesi için 1,65 milyar dolarlık bir sözleşme içerdiği bildirildi.
Bakanlık, eğitim merkezinin İsrail'in kendi uçuş akademisini örnek alacağını ve İtalyan Leonardo tarafından üretilen 10 adet M-346 eğitim uçağıyla donatılacağını belirtti.
Elbit, Yunanistan'ın T-6 uçaklarını yükseltmek ve işletmek için kitler tedarik edecek ve ayrıca eğitim, simülatörler ve lojistik destek sağlayacak.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, "(Bu programın) İsrail ve Yunanistan'ın yeteneklerini yükselteceğinden ve ekonomilerini güçlendireceğinden ve böylece iki ülke arasındaki ortaklığın savunma, ekonomik ve siyasi düzeyde derinleşeceğinden eminim." dedi.
Duyuru, iş birliğini derinleştirme konusunda anlaşan Birleşik Arap Emirlikleri, Yunan, Kıbrıs Rum ve İsrail dışişleri bakanları arasında cuma günü Kıbrıs' ta yapılan toplantının ardından geldi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail ve Yunan hava kuvvetlerinin pazar günü Yunanistan'da ortak bir tatbikat başlattığı belirtildi.
Geçmişte Yunanistan üzerinde yapılan en az bir tatbikatta, İsrail savaş uçakları Girit'te yayınlanan bir S-300'e karşı pratik yaptı. Rus yapımı hava savunma sistemi, İsrail'in düşmanları olan Suriye ve İran'da da konuşlandırılmış durumda.
Hellenic Milli Savunma Komutanlığı'ndan bir kaynak, pazar günü başlayan ortak tatbikatta S-300'ün aktive olmadığını söyledi.
İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi son aylarda, bölgesel rakibi Türkiye'yi rahatsız eden bir hareket olan 2 bin megavatlık bir deniz altı elektrik kablosu ve 1.900 kilometrelik (1.300 mil) bir deniz altı doğalgaz boru hattı inşa etme planları da dahil olmak üzere ilişkileri sağlamlaştırmak için çok sayıda adım attı.
Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan'ın iddia ettiği sulara gaz arama gemileri ve Kıbrıs'ın münhasır haklar talep ettiği bir bölgeye sondaj gemileri gönderen Türkiye ile arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Tütkiye tarafından nota verilmişti.


#freepalestine