Arap basınında yer alan habere göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh'in açıklaması, Perşembe günü yeni cumhurbaşkanının göreve başlayacağı Tahran'dan yapılan saldırıya ilişkin ilk resmi açıklama oldu.
Perşembe gecesi petrol tankeri Mercer Caddesi'ne yapılan saldırı, İran ile yıpranmış nükleer anlaşma üzerindeki gerilimlerle bağlantılı olarak ticari gemilere yıllarca süren saldırıların ardından bölgede bilinen ilk ölümcül saldırı oldu. Saldırıyı kimse üstlenmezken, İsrailli yetkililer insansız hava aracı saldırısını Tahran'ın başlattığını iddia etti.
Pazar günü Khatibzadeh, İran'ın saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasını "temelsiz" olarak nitelendirdi.
Khatibzadeh, "Bu tür suçlama oyunları yeni bir şey değil" dedi. "Bunun (saldırının) sorumluları İsrail rejiminin bu bölgeye ayak basmasına izin verenlerdir."
Perşembe günü Tanzanya'daki Darüsselam'dan BAE'deki Fujairah'a giden MT Mercer Caddesi'ne düzenlenen saldırıda biri İngiliz biri Rumen olmak üzere iki mürettebat hayatını kaybetti.

ABD ordusu, erken işaretlerin Mercer Caddesi'nde bir insansız hava aracı saldırısına "açıkça işaret ettiğini" söyledi.

İran'ın Arapça yayın yapan Al-Alam devlet televizyonu, saldırının "bölgesel kaynaklara" atıfta bulunarak, İran'ın rejimi desteklediği Suriye'nin merkezindeki bir havaalanını hedef alan "son zamanlarda İsrail saldırısına yanıt olarak" olduğunu söyledi.

Liberya bandıralı Japonlara ait gemi, İngiltere merkezli bir İsrail şirketi olan Zodiac Maritime tarafından işletiliyor. Cumartesi günü, gemiye Amerikan uçak gemisi USS Ronald Reagan tarafından limana kadar eşlik edildi.

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı, "ABD Donanması personeli, geminin mürettebatına yardım etmek için Mercer Caddesi'nde" dedi. "ABD Donanması patlayıcı uzmanları, gemi ve mürettebat için ek bir tehlike olmadığından emin olmak için saldırıyla ilgili bir soruşturmayı desteklemeye hazır."

Denizcilik sektörü analistleri Dryad Global, saldırının "devam eden İsrail/İran 'gölge savaşının' damgasını taşıdığını" söyledi.

Saldırının bir İsrail gemisine Şubat ayından bu yana düzenlenen beşinci saldırı olduğu ve aynı dönemde iki İran gemisinin saldırıya uğradığı belirtildi.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ülkesinin diplomatlarına BM'ye "İran terörüne" karşı harekete geçmesi için baskı yapma talimatı verdi.

Washington, Londra ve BM'deki büyükelçiliklere, New York'taki BM merkezinde hükümetteki mevkidaşları ve ilgili delegasyonlarla birlikte çalışmaları talimatını verdim.

İran sadece bir İsrail sorunu değil, aynı zamanda hepimize zarar veren bir terör, yıkım ve istikrarsızlık ihracatçısıdır” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile de görüşen Lapid, "Bir İngiliz vatandaşının öldürüldüğü gemiye yapılan saldırıya ciddi şekilde cevap verilmesi gerektiğini" vurguladı.

ABD ordusu, erken işaretlerin Mercer Caddesi'nde bir insansız hava aracı saldırısına "açıkça işaret ettiğini" söyledi. Saldırıyı çok sayıda insansız İran insansız hava aracının gerçekleştirerek geminin komuta merkezinin altındaki yaşam alanlarına çarptığı görülüyor.

İran devlet televizyonu daha önce, insansız hava aracı saldırısının Suriye'nin merkezindeki bir havaalanında İran hedeflerine yönelik "son zamanlarda İsrail saldırısına" misilleme olduğunu söyledi.


Kimliği belirsiz İsrailli yetkililere dayandırılan New York Times'ın haberine göre, çok sayıda insansız İran İHA'sının Mercer Caddesi'ne saldırı düzenleyerek geminin komuta merkezinin altındaki yaşam alanlarına çarptığı görülüyor.

ABD'li bir yetkili gazeteye, Amerikalıların saldırıyı araştırmak için gemiye bindiğini söyledi.

Cuma öğleden sonra Zodiac Maritime, geminin bir ABD deniz eskortunun koruması altında güvenli bir yere "mürettebatının kontrolü altında yelken açtığını" söyledi.