El Cezire'nin haberine göre, Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar okul malzemeleri listelerini kontrol edip derslere katılmaya hazırlanırken, 4.000 Filistinli öğrenci gölgede kalıyor.

Tanıdık koridorlarına ve sınıflarına ne zaman veya ne zaman döneceklerini bilmiyorlar.
Endişelerine rağmen, Gazze'deki tüm öğrenciler gibi 16 Ağustos'ta öğretim yılına başladılar. Ancak özgün eğitim olanakları araştırıldığı için dersler farklı okullarda yürütülmüştür.

Olaylar zinciri Mayıs ayında İsrail hava saldırılarının Gazze'nin Zeytun mahallesindeki iki bitişik Birleşmiş Milletler okuluna zarar vermesiyle başladı: Erkek Hazırlık Okulu “A” ve İlköğretim Erkek Okulu “A”. Her ikisi de Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) altında faaliyet gösteriyor.

Ateşkesten iki hafta sonra, BM personeli hasarı ve tesislerin füzelerden nasıl korunacağını değerlendirirken 7,5 metre derinliğinde bir boşluk buldu. Ve oradan, işler hızla tırmandı.

Gazze'yi kontrol eden grup Hamas, Gazze Şeridi'nin altında askeri amaçlarla bir tünel ağı inşa ettiğini kabul etti, ancak bu belirli BM okullarını çevreleyen tartışmalar hakkında resmi olarak yorum yapmadı.