İsrail parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu'nun oturumunda sağ ve sol milletvekilleri arasında hararetli tartışmalar yaşandı.

Oturumda konuşan Sol Meretz Partisi'nden Gabi Lasky, "Elimizde bir yerleşimcinin bir askerden silahını alıp Filistinlilere ateş açarken çekilmiş fotoğrafları var. İsrail ordusu biliyor ama kim olduğunu bilmiyor. Herhangi bir bilgi verin. " dedim.

"İŞGAL, BAŞLI BAŞINA BİR ŞİDDET EYLEMİDİR VE SORUNUN TEMELİ BU"

Birçok olayda askerlerin olduğunu ancak yerleşimcilerin yasayı yerine getirmekten çekinmediklerini belirten Lasky, "Bunların hepsi siyasetin bir parçası. Yerleşimciler ile Filistinliler arasındaki şiddette sadece Filistinliler tutuklanıyor. Yerleşimcilerin dokunulmazlığı var, işte bu siyasetin bir parçası. sorunun kökü." dedim.

Yine Meretz Partisi'nden Michal Rozin, "Güvenlik güçlerinin kayıtlarına göre 2021'in ilk yarısında Yahudi yerleşimciler tarafından 416 şiddet eylemi yaşandı. İsrail polisi ve ordusu işbirliği yapıyor. İsrail?" kullanılan ifadeler.

Meretz Partisi Milletvekili Mossi Raz, Batı Şeria'nın güneyindeki Hebron kentindeki Filistinlilere yönelik son Yahudi yerleşimci saldırısını hatırlatarak, "Saldırı sırasında İsrail askerleri olay yerinde olmasına rağmen, Filistinlilere şikayetlerini karakola iletmeleri söylendi. adalet istiyorlarsa bir yerleşim bölgesinde." dedim.

Raz, Filistinlilerin Batı Şeria'daki yerleşimlere giremeyeceğine dikkat çekti.

"İşgal İÇERİDE BİR ŞİDDET EYLEMİDİR"

Ortak Arap Listesi'nden Ahmed el-Sadi, işgalin "siyasi bir mesele ve başlı başına bir şiddet eylemi" olduğunu söyledi.

Ortak Arap Listesi'nden Ofer Cassif, "Odadaki fil işgaldir. Buradaki tüm kötülüklerin kökü budur. Failler ordu, polis ve yerleşimcilerdir. Birbirleriyle işbirliği içinde çalışırlar."

"ANA SORUN ŞİDDETE DEVAM EDEN SİSTEMDİR"

İsrailli insan hakları örgütü "Breaking the Silence" (Shovrim Shtika) direktörü Avner Gvaryahu da yerleşimci şiddetinin arkasındaki sorunun siyasi düzeyden kaynaklandığını belirtti.

Gvaryahu, "Yerleşimci şiddetinin birçok örneğini gösterebiliriz. Ama buradaki asıl sorun, bu şiddetin devam etmesine izin veren sistem. Saldırganları kınamaya devam edersek ve onları koruyan askerlerden bahsetmezsek, burada hiçbir şey elde edemeyiz." dedi. . dedim. . dedim. . kullanılan ifadeler.

Sağcı milletvekilleri Yahudi yerleşimcileri savunuyor

Bu konuşmalara karşılık sağcı milletvekilleri de konuşmalarıyla Yahudi yerleşimcileri savundular.

Aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir, yerleşimcilere karşı "ırkçılık" olduğunu söyledi.

Likud Partisi'nden Yoav Kish, "Buradaki asıl sorun, sorunu besleyen sol örgütler" dedi. dedim.

İsrail ordusu adına oturuma katılan Yaron Finkelman, "Bölgede durum karmaşık, çekişme, şiddetli protestolar ve terör var ve askeri savcının talimatıyla hareket ettiler" dedi.

Finkelman, "Yerleşimciler üzerindeki yasayı uygulama sorumluluğu polise aittir." Dedi. Dedim. Dedim. deyimini kullandı.

Öte yandan İsrail işgaline karşı aktivistler, Parlamento önünde Yahudi yerleşimcilerin uyguladığı şiddeti protesto etti.