İsrail askeri şefi, Tahran'ın silah geliştirmeyi sınırlayan önemli bir anlaşmayı yeniden canlandırabilme yeteneği hakkında sorular artmaya devam ederken, İran'ın nükleer programı için askeri planların "önemli ölçüde hızlandırıldığı" konusunda uyardı.

Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi Pazartesi günü yayınlanan bir röportajda, İran'a karşı olası bir eylem için hazırlıkların yoğunlaştığını belirterek, "son zamanlarda kararlaştırıldığı üzere savunma bütçesine verilen desteğin önemli bir bölümünün bu amaçla olduğunu" da sözlerine ekledi.
“Çok daha fazla zeka, çok daha fazla operasyonel yetenek ve çok daha fazla silah içeren çok karmaşık bir iş. Bütün bunlar üzerinde çalışıyoruz” dedi Kohavi Walla.

Ayrıca İran'ın Ortadoğu'daki müttefiklerini kontrol etme çabalarının devam ettiğini söyledi.

Temel amaç, Suriye'ye odaklanarak İran'ın Ortadoğu'daki varlığını en aza indirmektir. Ama bu operasyonlar tüm Ortadoğu'da yapılıyor. Hamas ve Hizbullah'a da karşı çıkıyorlar" dedi.

'Bölgesel güvenliği artırın'
Salı günü Katar'da konuşan ABD savunma şefi Lloyd Austin, İran'ın Orta Doğu'daki askeri faaliyetinin gerilimi artırmaya devam ettiğini söyledi.


Austin, "İran'ın terörizme verdiği destek ve devlet dışı gruplara giderek daha ölümcül silahlar sağlama konusundaki istekliliği, hepimizin aradığı bölgesel istikrarı baltalıyor" dedi.

Bu nedenle, İran'ın nükleer emelleri de dahil olmak üzere istikrarsızlaştırıcı eylemlere karşı bölgesel güvenliği ve bölgesel savunmayı geliştirmek için birlikte çalışmaya kararlıyız."

2015 yılında imzalanan uluslararası nükleer anlaşma konusunda İran ile yaşanan çatışma, bölgedeki yüksek tansiyonun ana nedenlerinden biri olmaya devam ediyor.

Nisan ayından bu yana nükleer anlaşmanın diğer tarafları - Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya - Washington'un 2018'de çekilmesinin ardından ABD ve İran'ı tarihi anlaşmaya döndürmeye çalışıyorlar.

İran uzun süredir nükleer programının barışçıl olduğunu iddia ediyor ve faaliyetleri konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile birlikte çalıştığını söylüyor.

'Hedef odaklı müzakereler'
Tahran, ABD anlaşmaya geri dönerse ve İran ekonomisini harap eden sakatlayıcı yaptırımları kaldırırsa, 2015 anlaşmasından farklılığı tersine çevirme sözü verdi.

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer anlaşmayı canlandırmak için dünya güçleriyle görüşmeye hazır olduğunu, ancak Batı'dan "baskı altında" olmadığını söyledi.

Raisi, "Müzakereler gündemde... Hedefe yönelik müzakereler arıyoruz... İran halkına yönelik yaptırımlar kaldırıldı" dedi.

Bu arada İsrail'in savunma şefi Benny Gantz geçenlerde uluslararası toplumu İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için bir "B Planı" geliştirmeye çağırdı - Tahran'ın eline geçmesine sadece iki ay kaldığını iddia etti.

Gantz, "İran'ın İsrail'i yok etme niyeti var ve bunu yapmak için araçlar geliştirmeye çalışıyor" dedi. “İsrail'in harekete geçme araçları var ve bunu yapmaktan çekinmeyecektir. İsrail'in gelecekte nükleer bir İran'ı önlemek için harekete geçme olasılığını dışlamıyorum."

(Çeviri Haber-Dış Basın)