İsrail, Filistinli Hamas grubunun silahlı kanadı için para toplamak için kullandığı kripto para hesaplarına el koymaya başlayacağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz Perşembe günü güvenlik güçlerine ortak bir operasyonun ardından hesaplara el koymaları talimatını verdi, bakanlık, Hamas tarafından Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kullanarak fon toplamak için kullanılan "bir elektronik cüzdan ağını ortaya çıkarmak" dedi.
Hamas'ın bu yıl Mayıs ayında Gazze'de yaşanan 11 günlük savaşın ardından ivme kazanan askeri kanadı için para toplamak amacıyla çevrimiçi bir kampanya yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Bitcoin gibi kripto para birimleri, takip edilmesi zor olarak algılandıkları için yasa dışı işlemler için tercih edilmektedir.

Gantz, "Dünyanın dört bir yanındaki teröristlerin paralarını ele geçirmemizi sağlayan istihbarat, teknolojik ve yasal araçlar operasyonel bir atılımdır" dedi.

Hamas, 2006'da demokratik olarak seçildi ve rakip Filistin partisi El Fetih'in önleyici bir darbe girişiminden bir yıl sonra Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi.


O zamandan beri İsrail kuşatma altındaki bölgeye dört büyük saldırı düzenleyerek binlerce sivili öldürdü. En sonuncusu Mayıs ayında meydana geldi ve en az 66'sı çocuk olmak üzere 260 Filistinli öldü. İsrail tarafında ise ikisi çocuk 13 kişi hayatını kaybetti.

İsrail savaş uçaklarının Hamas'ın askeri bölgelerine ait olduğunu söylediği birkaç alanı hedef almasıyla Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen titrek bir ateşkes geçtiğimiz ay birkaç kez ihlal edildi.

ABD yüzlerce kripto hesabına el koydu
Geçen yıl ABD adalet bakanlığı, kuruluşlarını finanse etmek için güvendiği kripto para birimlerinden ve El Kaide ve IŞİD (IŞİD) de dahil olmak üzere silahlı grupların şiddet içeren planlarından milyonlarca dolar ele geçirdiğini söyledi.

Bakanlık, yaklaşık 2 milyon dolara ek olarak 300'den fazla kripto para hesabına, dört web sitesine ve planlarla ilgili dört Facebook sayfasına el koyduğunu söyledi.

ABD soruşturmasının bir ucu Hamas'ın askeri kanadını hedef aldı. Kolluk kuvvetleri, grup tarafından işletilen hesaplara el koydu ve 150'den fazla kripto para hesabının aklandığını söylediler.

 

(Dış Basın)