Bölgenin Müslüman çoğunluklu üç devleti - Endonezya, Malezya ve Brunei - sağlık görevlilerinin İsrail'de Hamas ve diğer İslamcı militan gruplar tarafından ateşlenen roketlerle 250'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü ve 13 kişinin öldürüldüğünü söylediği 11 gün boyunca İsrail saldırılarını sert bir şekilde eleştirdi.
Endonezya, Malezya ve Brunei, Birleşmiş Milletler'i "Filistin halkına karşı yürütülen vahşete" müdahale etmeye ve durdurmaya çağırdılar.
Üç ülkenin İsrail ile resmi bağları yok ve 1967 Ortadoğu savaşından önce İsrail'in Filistin topraklarını işgaline son verilmesi ve sınırlara dayalı iki devletli bir çözüm için defalarca çağrıda bulundular.
İsrail'in Singapur Büyükelçisi Sagi Karni, üç ülke liderinin eleştirilerinin "dürüst olmadığını" ve Filistin halkı değil, İsrail ile Hamas arasında olduğunu söylediği "çatışmanın gerçek doğasını" görmezden geldiğini söyledi.
Karni, İsrail'in 11 günlük çatışmalar sırasında sivil kayıplar olduğunu kabul ettiğini, ancak herhangi bir tarafın Ortadoğu'da olup bitenler üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmasının tek yolunun İsrail ile ilişkiler kurmak olduğunu söyledi.
"Konuşmaya hazırız, görüşmeye hazırız ve kapı bize açık. Bizi bulmanın o kadar zor olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İsrail'in Asya'daki diğer ülkeler arasında Vietnam, Tayland, Filipinler ve Myanmar'da büyükelçilikleri var. Dört Arap devleti - Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas - geçen yıl ABD aracılığı ile yapılan İbrahim anlaşmaları  kapsamında İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul etti.