İsrail'in yeni atanan dışişleri bakanı Yair Lapid, geçen yıl iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden sonra gelen üst düzey bir İsrailli diplomatın Körfez Emirliği'ni ilk ziyareti için önümüzdeki hafta Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gidecek.

İsrail dışişleri bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Lapid'in 29-30 Haziran tarihleri ​​arasında BAE'yi ziyaret edeceğini ve Abu Dabi'de bir İsrail büyükelçiliği ve Dubai'de bir konsolosluk açacağını söyledi.
BAE, Bahreyn, Fas ve Sudan, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın aracılık ettiği Abraham Anlaşmaları uyarınca İsrail ile diplomatik ilişkiler kurdu. Filistinliler, normalleşmeleri Arap devletlerinin ağır ihanetleri olduğunu ve Filistin'in kendi kaderini tayin etme çabalarını baltaladığını söyleyerek kınadılar.

Anlaşmanın geçtiğimiz Eylül ayında imzalanmasından bu yana, önemli ölçüde bölgesel etkiye sahip petrol zengini bir ülke olan BAE, İsrail ile çok sayıda iş anlaşması imzaladı.

İki ülke, birbirlerinin vatandaşları için vize şartlarından feragat etmeyi kabul etmiş ve yatırım, turizm, doğrudan uçuşlar, güvenlik ve telekomünikasyon konularında bir dizi ikili anlaşma imzalamıştı.

Hem İsrail hem de ABD'deki yeni hükümetler, diğer Arap devletleriyle benzer anlaşmalara varmayı umduklarını söylediler. Abraham Anlaşmalarından önce Mısır ve Ürdün, İsrail ile diplomatik bağları olan tek Arap ülkesiydi.

Lapid, bir haftadan biraz daha uzun bir süre önce yemin eden ve Benjamin Netanyahu'nun 12 yıllık rekor başbakanlık rekorunu sona erdiren yeni İsrail hükümetinin arkasındaki itici güçtü.

Netanyahu, Abraham Anlaşmalarının arkasındaki itici güçtü. Sudan bu yılın başlarında aynı şeyi yaptı.

 

(Dış Basın)