İsrail ikisi çocuk 10 kişinin ölüdüğü bildirildi. İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarıyla parçalanan 12 katlı blok, ABD Associated Press ve Katar merkezli El Cezire medya operasyonlarına ev sahipliği yapıyordu.

Ancak İsrail ordusu, Hamas askeri ofisleri de dahil olmak üzere meşru bir askeri hedef olduğunu açıkladı ve saldırıdan önce sivilleri binayı terk etmeleri konusunda uyardı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, saldırının AP ve El Cezire tarafından kınandığını ve ABD'nin İsrail'e "gazetecilerin ve bağımsız medyanın güvenliğini sağlamak için çok önemli bir sorumluluk" verdiğini söyledi.

Arap basınında yer alan habere göre, İsrail, Hamas'ın siyasi kolu Halil el-Hayeh'in evini bombalayarak örgütün "terör altyapısının" bir parçası olarak hizmet ettiğini iddia etti.

İsrail, Hamas'ın askeri kolunda onlarca kişiyi öldürdüğünü söylese de, Hamas ve küçük grup İslami Cihad sadece 20 ölü üyeyi kabul etti.

ABD Başkanı Joe Biden daha sonra barış arayışında hem İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Ancak hem İsrail hem de Hamas, İsrail-Filistin şiddetinin yıllar içinde kötüye gitmesini tartışmak için Pazar günü yapılması planlanan BM Güvenlik Konseyi toplantısına rağmen kampanyalarını sürdürmekte ısrar etti.

Netanyahu televizyonda yaptığı bir konuşmada, "Bu çatışmanın tarafı değiliz, bize saldıranlardır." diyerek "Hala bu operasyonun ortasındayız, hala bitmedi ve bu operasyona kadar devam edeceğiz." ekledi. Netanyahu, İsrail'in hava ve topçu ateşinin düzinelerce Hamas militanını imha ettiğini ve İslami militan grup füze rampaları ve geniş bir tünel ağı da dahil olmak üzere "yüzlerce" alanı ortadan kaldırdığını söyledi.

Hamas, Doğu Kudüs'te açılan bir dava nedeniyle şu anda Ramazan ayında İslam'ın üçüncü türbesi olan El Aksa Camii'ne ve Filistinlilerle çatışmasına misilleme olarak Pazartesi günü bir roket saldırısı başlattı, çok sayıda Filistinli aileyi tahliye ediliyor.

Katar'ın başkenti Doha'da kalabalık protestoculara seslenen Hamas başkanı İsmail Haniyeh Cumartesi günü, çatışmaların öncelikle Kudüs ile ilgili olduğunu söyledi: "Siyonistler ... El Aksa camisini yıkabileceklerini sandılar. Şeyh Jarrah'daki insanları yerlerinden edebileceklerini düşündüler." dedi. "Netanyahu'ya şunu söylüyorum: Ateşle oynama." kalabalığın tezahüratları arasında devam etti. Bugün bu savaşın başlığı, savaş başlığı ve intifadası Kudüs, Kudüs, Kudüs'tür. " Hava savaşı İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Pazartesi gününden bu yana Gazze'den yaklaşık 2.300 roketin ateşlendiğini, 1.000'inin füze savunmasıyla engellendiğini ve 380'in Gazze Şeridi'ne düştüğünü söyledi. İsrail, Hamas ve diğer militan hedeflerin yoğun nüfuslu sahil şeridine 1000'den fazla hava ve topçu saldırısı gerçekleştirildi.

Bombardımanlar gece vakti Gazze'nin üst katındaki yerleşim alanını homojen bir şekilde aydınlattı. Bu haftanın başlarında, Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı Fatou Bensouda Reuters'e verdiği demeçte, mahkemenin bir soruşturma sırasında diğerlerinin tırmanışını "çok yakından izlediğini" ve savaş suçlarının çatışmada daha önceki kavgalarda işe yaradığını iddia etti. Netanyahu, sivilleri hedef alarak ve Filistinli sivilleri "canlı kalkan" olarak kullanarak Hamas'ı "çifte savaş suçu" ile suçladı. New York merkezli insan hakları grubu İnsan Hakları İzleme Örgütü, "saldırıların Gazze'deki sivil mülklerin orantısız bir şekilde yok edilmesine neden olduğundan ciddi şekilde endişelendiğini" söyledi.

Başarısız diplomasi

Biden'ın elçisi Hady Amr, BM Güvenlik Konseyi'nin Pazar gününden önce Cuma günü İsrail'e geldi. Ancak diplomasi, 2014'ten beri İsrail ile Filistinliler arasındaki kötü çatışmayı bastırmayı başaramadı.

Beyaz Saray açıklamasında, Biden'in, sükuneti yeniden tesis etmek için ortak ortaklarla "üst düzey" temaslarda Netanyahu'yu güncellediği ve gazetecilerin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getirdiği belirtildi. Biden, ABD liderinin Ocak ayında göreve gelmesinden bu yana ilk kez Abbas ile konuştu.

Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada, her iki tarafın da çatışmaya iki devletli çözüme verdiği desteği tazelediğini belirten Biden, Biden'in ABD'de "ABD-Filistin ortaklığını güçlendirmek" için nadir görülen bir durum olduğunu söyledi. Trump yönetimi altındaki karar. Ancak diplomatik çabalar karmaşıktır. ABD ve Batılı güçlerin örgütü olarak gördükleri Hamas ile konuşmuyor. Ve gücü Batı Şeria'da olan Abbas'ın Gazze'deki Hamas üzerinde çok az etkisi var. Hamas, Tel Aviv'e yönelik son saldırıların İsrail'in Gazze Sahili mülteci kampına düzenlediği ve bir kadın ve dört çocuğunun evlerinde öldürüldüğü gece saldırılarına tepki olduğunu söyledi. Sağlık görevlileri beş yerde öldüğünü söyledi. Hamas'ın İsrail'de kullandığı bir süt hedefini öğrendi.