İran'ın merkezindeki İsfahan'da binlerce protestocu kurumuş bir nehrin yeniden canlandırılması talebiyle toplandı.

Devlet televizyonu tarafından yayınlanan görüntüler ve sosyal medyada dolaşan düzinelerce video, İsfahan eyaletindeki ikonik Khaju Köprüsü yakınında, büyük Zayandeh Rud Nehri'nin aktığı geniş bir çorak arazi şeridinde duran bir çiftçi denizi ve diğer insanları gösterdi. .
Protestocular, "Nefesini İsfahan'a ver, Zayandeh Rud'umuzu geri ver" dedi. Bazıları “eşitlik ve adalet” çağrısı yaptı.

Devlet televizyonu, nehrin kurumasının ildeki yüz binlerce çiftçinin geçimini doğrudan etkilediğinin düşünüldüğünü ve çevreyi olumsuz etkilediğini söyledi.


Anahtar nehir yıllardır su kıtlığı ve kuraklıkla karşı karşıya kaldı ve çiftçiler zaman zaman dikkat eksikliğini protesto ettiler. Ancak yetkililer, soruna henüz sürdürülebilir bir çözüm bulabilmiş değil.

Eski yönetimler bir çözüm bulmaya söz vermişti ve ülkenin Yüksek Su Konseyi, sürdürülebilir bir çözüm olduğunu söylediği ancak hiçbir zaman tam olarak uygulanmadığı büyük bir sulak alanın canlandırılmasını da içeren dokuz maddelik bir planı sekiz yıl önce onayladı.

Çiftçiler bir haftadan fazla bir süredir inşaat sahasında protesto gösterileri düzenlemesine karşın, gösteri en fazla sayıda insanı çekti ve hükümetin dikkatini çekti.

Başkan Ebrahim Raisi çevre uzmanlarıyla bir araya gelirken, birinci başkan yardımcısı Mohammad Mokhber devlet televizyonuyla kısa bir telefon görüşmesi yaparak protestoculara doğrudan hitap etti.

Mokhber, yönetimin konuyu "ciddi" olarak takip ettiğine söz verdi ve tarım ve enerji bakanlarına konuyu ele almaları talimatını verdiğini söyledi. Bir dizi çözüm önerildiğini, ancak hiçbirinin adının verilmediğini de sözlerine ekledi.

Kuraklık İran'ı on yıllardır rahatsız ediyor, ancak son on yılda yoğunlaştı. İran eyaletlerinin çoğu şu anda bir dereceye kadar kuraklıkla karşı karşıya.

Dış Basın