Tahran'a hizmet veren petrol rafinerisinde meydana gelen patlamanın ardından büyük bir yangın çıktı ve İran'ın başkentinin üzerine yoğun siyah dumanlar saçtırdı.
Devlete ait Tondgooyan Petrokimya Şirketi yetkilileri sabotaj önerilerini reddetti, ancak her iki olay da İran ile İsrail arasındaki tit-for-tat gölge savaşında başka bir tur hakkında spekülasyonlara yol açtı.
Denizde diğer gemileri ikmal etmek ve eğitim tatbikatları yapmak için kullanılan 207 metrelik Kharg gemisindeki yangın Çarşamba günü erken saatlerde çıktı. Stajyer öğrenciler ve gemi mürettebatı can yelekleri giyerek güvenli bir yere atladılar, alevler ve kalın, siyah dumanlar arkalarındaki gökyüzüne yükseldi.
Gemi, Tahran'ın yaklaşık 1270 kilometre güneydoğusundaki Umman Körfezi'ndeki İran'ın Jask limanı yakınlarında Hürmüz Boğazı yakınlarında battı.
Kharg, deniz şeflerinin Makran petrol tankerini helikopterler için mobil fırlatma platformu olarak kullanmak üzere dönüştürdüğü Ocak ayına kadar İran filosundaki en büyük deniz savaş gemisiydi.
Ancak ABD'deki Deniz Analiz Merkezi'nden Mike Connell, Makran'ın denizde hem yakıt ikmali hem de ikmal malzemelerini idare edebilecek Kharg kadar yararlı olmadığını söyledi.
Connell, "Düzenli İran donanması için bu gemi çok değerliydi çünkü onlara ulaşmalarını sağladı" dedi. "Bu, çok uzak bir bölgedeki operasyonları yürütmelerine izin verdi. Başka lojistik gemileri de var, ancak Kharg en yetenekli ve en büyük gemilerdi."
Batma İran için en son deniz felaketi. 2020 yılında, bir askeri eğitim tatbikatı sırasında, bir füze yanlışlıkla Jask yakınlarındaki bir deniz gemisine çarptı ve 19 denizci öldü ve 15 kişi yaralandı. 2018 yılında İran donanmasına ait bir destroyer Hazar Denizi'nde battı.
İranlı yetkililer Kharg'daki yangınla ilgili bir açıklama yapmadı, ancak 2019'da Umman Körfezi'ndeki ticari gemileri hedef alarak başlayan bir dizi patlamanın ardından gerçekleşti.
Nisan ayında, Yemen açıklarında Kızıldeniz'e demirleyen bir IRGC üssü olan MV Saviz, İsrail tarafından gerçekleştirildiği düşünülen bir saldırıda hedef alındı. İki ülke arasındaki gölge savaş, Suriye'deki saldırılardan gemilere yönelik saldırılar ve İran'ın nükleer programına yönelik saldırılardan farklı.
Çarşamba gecesi alev alan Tahran yakınlarındaki rafineri 1968'den beri faaliyette, günlük 250 bin varil kapasiteye sahip ve Tahran Petrol Rafineri Şirketi'ne ait.
Bir sözcü, "Kazaya teknik bir sorun neden oldu ve şu anda yangını kontrol altına alma sürecindeyiz." dedi.