Hollanda merkezli İranlılar Anket Grubu (GAMAAN) tarafından 27 Mayıs-3 Haziran tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen çevrimiçi anketin sonuçları, İran halkının 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşlerini ortaya koydu.
Ankete katılan 19 yaş üstü 80 bin kişinin yaklaşık yüzde 75'i sandığa gitmeyeceğini, yüzde 18'i oy kullanacağını ve yüzde 6'sı kararsız olduğunu belirtti.
Sanmaya gitmeyeceklerini söyleyenlerin yüzde 71'i "İran'da özgürlük yok ve seçimler yararsız" gerekçesiyle sandık başına gitmeyeceklerini söylerken, yüzde 7'si "Birçok aday elendi" dedi. Yüzde 2'si "yeni tip koronavirüs salgını" nedeniyle sandık başına gitmeyeceklerini söyledi.
Muhafazakar Aday Başkan, Açık ara önde.
Ankete katılanların yüzde 59'u muhafazakar siyasetçi İbrahim Reisi'ye, yüzde 8'i ise muhafazakar Said Celili'ye oy vereceğini söyledi.
%3'ü reformistlere yakınlığıyla tanınan Abdunnasır Himmeti'ye, muhafazakar Muhsin Rızayi'ye %2,5, reformcu Muhsin Mihralizade'ye %2,5 ve muhafazakar adaylar Emir Hüseyin Kadızade Haşimi ve Ali Rıza Zakani'ye oy vereceklerini söyledi.
Katılımcıların yüzde 16'sı kime oy vereceği konusunda kararsızken, yüzde 9'u geçersiz oy vereceğini söyledi.
"Serbest seçim olsa kime oy verirsiniz?" Ankete katılanların yüzde 29'u devrik Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin oğlu Rıza Pehlevi'ye oy vereceklerini söyledi.
Diğer katılımcılar tercihlerini şu şekilde açıkladı: Yüzde 15 İbrahim Şafi, yüzde 11,5 insan hakları savunucusu Nesrin Sutude, yüzde 10 eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, yüzde 8 insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi, yüzde 7 insan hakları savunucusu Muhammed Nurizad ve yüzde 4 reformistlerin lideri olan rejim karşıtı Mesih Alinejad. Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, işçi hakları savunucusu İsmail Bahşi ve muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi ev hapsinde tutuluyor.
Yine bir soru üzerine, "Katılımcıların yüzde 31'i laik cumhuriyeti, yüzde 16'sı Şah'ın önderliğinde kurulacak laik anayasal hükümeti ve yüzde 22'si İslam Cumhuriyeti'ni benimsedi" dedi.
Yüzde 31'i ise konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

YÜZDE 6 ULUSLARARASI KATILIM
Anket, yurtdışındaki İranlıların katılımının bu seçimlerde çok düşük olacağını ortaya koydu. Bu seçimlerde yurt dışından ankete katılan yaklaşık 6 bin kişinin sadece yüzde 4'ünün sandık başına gideceği belirlendi. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu oran yüzde 54 idi.