İran meclis başkanı Mohammad Bagher Qalibaf'ın devlet televizyonu tarafından yayınlanan yorumları, ABD ve diğerlerinin İran ile uzlaşmaya varma penceresinin daha da altını çizdi. İslam Cumhuriyeti, 2015 nükleer anlaşmasının izin verdiği seviyelerin çok ötesinde uranyum zenginleştiriyor ve stokluyor.
Qalibaf, "Bununla ilgili olarak ve üç aylık sürenin dolmasına dayanarak, kesinlikle Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin 22 Mayıs'tan itibaren görüntülere erişme hakkı olmayacaktır." dedi. 22 Mayıs Cumartesi günüydü.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, genel müdürünün pazar günü Viyana' da gazetecilere brifing vereceğini söylemişti. Birleşmiş Milletler ajansı yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Ajansın 2017 yılında yaptığı açıklamada, İran ile "Ek Protokol" adı verilen protokol uyarırken, IAEA'nın "sofistike güvenlik kameraları tarafından her gün çekilen yüz binlerce görüntü topladığı ve analiz ettiği" belirtildi. Daire o zaman yaptığı açıklamada, "nükleer malzeme ve ekipmana 2 bin kurcalamaya dayanıklı mühür" yerleştirdiğini de belirtti.
İran'ın sert parlamentosu Aralık ayında, Avrupalı imzacıların Şubat ayına kadar petrol ve bankacılık yaptırımlarından kurtulmaması halinde BM'nin nükleer tesislerinin denetimlerinin bir kısmını askıya alacak bir tasarıyı onayladı. IAEA, İran'ın gözetleme görüntülerini elinde tutması için üç aylık bir anlaşma yaptı ve Tahran anlaşma sağlanamazsa bunları silmekle tehdit etti.
Şubat ayındaki görüntülerin silinip silinmediği hemen anlaşılamıyordu.
Qalibaf, devletin tüm meselelerinde son sözü söyleyen İran'ın Yüksek Lideri Ayetullah Ali Khamenei'nin kararı desteklediğini söyledi.