İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi, yerli ve yabancı gazetelerin katıldığı ilk basın toplantısında ABD'nin kibirli tavrını eleştirdi.
Parstoday'de yer alan habere göre Ayetullah Reisi, İran halkının 18 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimine katılmasına atıfta bulunarak, "Koronavirüs salgınına ve düşmanın psikolojik savaşına rağmen halkın seçimlere katılımı önemli bir mesaj içeriyor. Mesajlardan biri milli birlik ve beraberlik mesajıydı.Bir diğer mesaj ise İran milletinin mesajı yolsuzlukla, yoksullukla, ayrımcılıkla mücadele etmek ve tek kelimeyle hayatın her alanında adaleti sağlamaktı.İran milletinin mesajı İslam İnkılabı'nın şanlı değerlerinde ısrar etmek ve özellikle Şehit General Süleymani ve İmam Humeyni'nin (ra) şehitlerin yoluna devam etmesiydi.
Şef, iç politika öncelikleriyle ilgili olarak, “Bu hükümetteki önceliklerimiz, insanların iş durumlarını ve yaşam koşullarını iyileştirmek olacak. Etkili bir idari sistemde, hükümetteki durum iyileştirilecektir. Ülkede zaman zaman birçok dönüşüm eyleminin önüne geçen bürokrasinin de son bulması gerekiyor.”
Hükümetin yolsuzlukla ilgili ana programını açıklayan Reisi, "Göreve geldiğimiz ilk gün, tüm yolsuzluk ve kar amaçlı platformların durdurulması ve bu mekanizmaların hükümet tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğini açıklayacağız" dedi.
Dış politikadaki duruşu sorulduğunda Reisi, “Dış politikada tüm ülkelerle geniş ve dengeli bir etkileşim izliyoruz. Ulusal çıkarların güvence altına alındığı her türlü müzakereyi destekliyoruz.”
Halkın ekonomik durumunu müzakerelere bağlamayacaklarını belirten İcra Kurulu Başkanı, “Nükleer müzakerelerin yıpratıcı olmasına izin vermeyeceğiz. Her toplantının bir sonucu olmalı ve müzakereler İran ulusuna fayda sağlamalıdır. "Kısıtlamaları ve yaptırımları kaldırmak, doğrulamak ve iletişim kurmak için müzakerelere devam edeceğiz."
"Nükleer anlaşma konusunda ABD ve Avrupa'ya ne mesajınız var?" Başkan soruyu şöyle yanıtladı:
"Avrupa ülkeleri ve ABD, anlaşmaya karşı yaptıklarını gözden geçirmeli. Amerika Birleşik Devletleri nükleer anlaşmayı ihlal etti ve Avrupa yükümlülüklerini yerine getirmedi. Amerika Birleşik Devletleri anlaşma kapsamında yaptırımları kaldırmalıydı ama kaldırmadı. Şimdi. taahhütlerine geri dönmeli ve onları yerine getirmelidir.Avrupa da ABD'nin baskısı altında. "İran milletinin arzusu taahhütlerini yerine getirmektir."
Cumhurbaşkanı, yeni İran hükümetinin nükleer anlaşmayı canlandırma politikasıyla ilgili bir soruya yanıt olarak şunları söyledi:
“İran İslam Cumhuriyeti'nin defalarca dile getirilen politikası, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasıdır. Uluslararası kuruluşlara göre İran'ın eylemleri tamamen uluslararası düzenlemeler çerçevesindedir. Ancak, neden İran'ın nükleer faaliyetlerini engelliyorlar?
Ayetullah Şefi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ile görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda, "hayır" yanıtını verdi.
“Bay Biden neden önceki hükümetin taahhütlerine bağlı değil? ABD yönetimine taahhütlerini bir an önce yerine getirmesini ve yaptırımları kaldırmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Amerikalılar anlaşmayı ihlal ettiği için İran halkı nükleer anlaşma hakkında iyi bir hafızaya sahip değil. ABD'yi taahhütleri konusunda dürüst olmaya çağırıyoruz. Ancak bölgesel ve füze meseleleri müzakere edilemez meselelerdir” dedi.
İran'ın Suudi Arabistan ile ilişkilerinde izleyeceği politikaya ilişkin olarak lider, "Komşu ülkeler başta olmak üzere tüm dünya ülkeleriyle ilişkiler kuracağımızı beyan ederim. Önceliğimiz komşularımız olacak. Suudi Arabistan'a gelince, iki ülkenin büyükelçiliklerini yeniden açmamıza hiçbir engel yok ve bunu daha önce duyurmuştuk. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleriyle ilişki ve diyalog kurmanın önünde hiçbir engel olmadığını beyan ederiz.
Cumhurbaşkanı seçilen Ayetullah Reisi, İran'ın Yemen politikasına ilişkin şunları kaydetti:
“Bana göre Yemen, Yemenliler tarafından yönetilmeli ve Suudiler ve destekçilerinin her türlü müdahalesi durdurulmalıdır. İran İslam Cumhuriyeti, Yemen halkına karşı savaşın derhal sona erdirilmesinde ısrar ediyor.” bir açıklama yaptı.