BM başkanı Çarşamba günü dolaşıma sokuldukları bir mektupta, İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler'in işletme bütçesine olan aidatlarını ödeme konusunda geri ödemesiz olduklarını ve 193 üyeli Genel Kurul'da oy haklarını kaybedeceklerini söyledi.
Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a gönderilen mektupta Genel Sekreter Antonio Guterres, diğer üç Afrika ülkesinin -Komorlar, Sao Tome ve Principe ve Somali- de geri adım atmasını söyledi. Ancak Başbakan, meclisin Eylül ayında sona erecek mevcut oturumda hala oy kullanabileceklerini belirten bir karar aldığını söyledi.
BM Şartı, önceki iki tam yıl için katkı paylarının miktarına eşit veya aşan üyelerin oy haklarını kaybettiklerini belirtmektedir. Ancak aynı zamanda Genel Kurul'a "ödeme yapmamanın üyenin kontrolü dışındaki koşullardan kaynaklandığına" karar verme yetkisi de veriyor ve bu durumda bir ülke oy vermeye devam edebilir.
Genel sekreterin mektubuna göre, oy haklarının geri kazanı için gereken asgari ödemeler İran için 16 milyon 251 bin 298 dolar, Orta Afrika Cumhuriyeti için 29 bin 395 dolar.
Mektupta, Komorlar'ın Eylül ayından sonra borçlarını azaltmak ve olası bir oy hakkı kesintisini önlemek için 871 bin 632 dolar, Sao Tome ve Principe'e 829 bin 888 dolar ve Somali'ye 1 milyon 443 bin 640 dolar ödemesi gerektiği belirtiliyor.