Altı hizip liderinden biri toplantılarında konuştu: Selefi Qassim Soleimani ve kıdemli Iraklı milis komutanı Ebu Mehdi El-Mühendis, ABD insansız hava aracı saldırısından intikamını alana kadar sessiz kalamadı.
Milis saldırıları, yalnızca Irak ve Suriye'deki ABD'yi hedef alan askeri üslerde artıyor. Sadece geçen haftaki üç füze saldırısı küçük yaralanmalara neden oldu ve gerginliğin tırmanması korkularını körükledi.
Üç Şii siyasi yetkili ve iki üst düzey milis yetkilisi tarafından Associated Press'e teyit edilen İsmail Ghaani'nin ziyaretinin ayrıntıları, İran yanlısı Iraklı milis gruplarının bir dereceye kadar bağımsızlık talep ettiğini, hatta bazen Tahran'dan gelen emirleri görmezden geldiğini gösteriyor. İran şimdi onları dizginlemek için Lübnan Hizbullah'ına güveniyor ve İran'ın yeni cumhurbaşkanı da aynı şeyi yapmada rol oynama potansiyeline sahip.
Yetkililer, özel görüşmeleri görüşmek üzere isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştu.
İdeolojik bağlar ve askeri destekle sürdürülen İran'ın nüfuzu, ABD'nin geçen yıl Süleymani ve el-Mühendis'i öldürmesi, Tahran'daki farklı çıkarları ve mali zorluklar nedeniyle aşındı. Bu farklılıklar, ABD Başkanı Joe Biden'in bu yıl göreve başlamasının ardından nükleer müzakerelerin yeniden başlamasıyla gündeme geldi.
Bir Şii siyasi lider, “İran eskisi gibi değil, milis komutanları üzerinde yüzde 100 kontrole sahip değil” dedi.
Irak ve Suriye'deki Amerikan birliklerini hedef alan artan roket ve drone saldırıları, Batılı ve koalisyon yetkililerini alarma geçirdi. Koalisyon yetkililerine göre, Biden'ın Ocak ayında göreve başlamasından bu yana ABD varlığını hedef alan en az sekiz drone saldırısının yanı sıra 17 roket saldırısı gerçekleşti.
Irak'ın devlet destekli Halk Seferberlik Güçlerinin büyük bölümünü oluşturan İran destekli milisler saldırılardan sorumlu tutuluyor. Biden yönetimi, Suriye içinde faaliyet gösteren Iraklı milis gruplarını, Irak sınırına yakın olanlar da dahil olmak üzere iki kez hedef alarak karşılık verdi.
“Şu anda olan şey, Ghaani ondan sakinleşmesini istediğinde, tugay liderleri onunla aynı fikirde. Ancak toplantıdan ayrılır ayrılmaz tavsiyelerine kulak asmazlar.”
Meydan okuyan milislerin en yüksek sesi, aynı zamanda bir siyasi partiyi de sürdüren Asaib Ehl el-Hak hizbinin lideri olan Qais Al-Khazali'ydi. Gaani, milislerle görüştükten birkaç gün sonra, 17 Haziran'da televizyonda yaptığı bir konuşmada, ABD "işgalcisini" hedef almaya ve nükleer görüşmeleri görmezden gelmeye devam edeceklerini söyledi.
Ve bu karar Irak'ın kararıdır" dedi.
Koalisyon, geçen yıl muharebe operasyonlarını resmen sonlandırdı ve birlik seviyelerini önemli ölçüde azalttı. Irak'ta yalnızca 2.500 ABD askeri kaldı ve bir danışma misyonuna geçiş için NATO ile görüşmeler sürüyor. Irak'ın, DEAŞ grup hedeflerine karşı gözetleme ve istihbarat toplama ve hava saldırılarında hala koalisyon desteğine ihtiyacı var.
Bazıları, devam eden saldırıların ABD üzerindeki baskıyı sürdürerek İran'a fayda sağladığını savunuyor.
Ziyareti sırasında Şii siyasi yetkililerle görüşen Ghani, İran'ın onların siyasi çalışmalarına müdahale etmediğini ancak askeri meselelerin farklı olduğunu söyledi. Bir siyasi lider, "Bunların Devrim Muhafızları tarafından onaylanması gerekiyor" dedi.
Yine de Gaani, toplantı sırasında milis gruplarını azarlamadı. Bunun yerine, onlara endişelerini anladığını söyledi.
İran, hizipleri hizalayabilecek ve farklılıklarını çözebilecek figürlere komuta eden Süleymani ve El-Mühendis'in yokluğunun bıraktığı boşluğu doldurmak için mücadele etti.
Washington Enstitüsü'nden Michael Knights, "Ghaani'nin farklı bir tarzı ve yeteneği var" dedi. Bazı konularda geniş kırmızı çizgiler çizen daha gevşek bir çerçevesi vardı, "diğer şeyler 'sorma, söyleme' dedi.
Nakit sıkıntısı çeken İran, daha az istemenin yanı sıra daha az veriyor. ABD yaptırımlarının geçen yıl İran ekonomisini felce uğratmaya başlamasından bu yana gruplara yapılan yardımın derecesi önemli ölçüde düşürüldü.
Milisler ve Şii politikacılar arasındaki rekabet arttıkça hizipler arasındaki bölünmeler derinleşti.
Gaani, Irak makamlarının bir milis komutanı Qassim Musleh'i tutuklaması ve Haşdi Şabi savaşçıları ile güvenlik güçleri arasında bir soğukluğa yol açmasıyla haftalar önce alevlenen gerilimi yatıştırmak için milis liderleriyle bir araya geldi. Gaani, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'den Haşdi Şabi'yi tepkisinden dolayı eleştiren ve pozisyonunu zayıflattığını söyleyen bir mektup getirdi.
İran hizbullah'ın Lübnan'daki lideri Hassan Nasrallah'a güveniyor ve hiziplere baskı yapıyor ve milisler tarafından büyük saygı görüyor. Neredeyse her hafta, çeşitli fraksiyon liderleri L'de onunla birlikteydi.

 

(Dış Basın)