ABD'nin Orta Doğu'daki en üst düzey generali Deniz Piyade Generali Frank McKenzie Cuma günü habersiz bir şekilde Suriye'ye yaptığı ziyarette, el Hol kampından transferin gerçekleşeceği konusundaki iyimserliğini dile getirdi. Bakan, kamplardaki gençlerin "radikalleştirildiği" ve yeni nesil tehlikeli savaşçılar olacağı konusunda defalarca uyardı, radikalleşmenin önüne geçmek için kamplarda bulunan aileler kademeli bir şekilde dağıtılacak ve savaş öncesi yerleşim yerlerine gönderilecekler.

McKenzie kendisiyle birlikte Suriye'ye giden gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, bu tür pek çok geri göndermenin ilk adımı olacaktır ve bunun el Hol kampındaki ve bölgedeki diğer kamplardaki nüfusu düşürmenin anahtarı olacağını düşünüyorum." dedi.
"Ulusların vatandaşlarını geri getirmeleri, geri göndermeleri, yeniden topluma kazandırmaları, gerektiğinde rehabilite etmeleri ve onları toplumun üretken unsurları haline getirmeleri gerekir."
Iraklı liderler bu yılın başlarında bazı vatandaşlarının ülkelerine iade edilmesi hakkında konuşmuş, ancak buna uymadılar. Bu yüzden gelecek haftaki planlar biraz şüphecilikle karşılandı ve bunun ezber bozan bir ilk adım mı yoksa tek seferlik bir anlaşma mı olacağı belirsiz görünüyordu.
El Hol kampı, Suriye'deki iç savaş ve IŞİD silahlı grubuna karşı verilen savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 70.000 sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Yarısı Suriye’li yarısı Iraklılardan oluşuyor. Yaklaşık 10.000 bin mülteci güvenli bir ek binada barındırılıyor ve kamptaki pek çok kişi hala zor durumdaki IŞİD destekçileri.
Birçok ülke, 2014'te "halifelik" ilan ettikten sonra dünyanın dört bir yanından IŞİD'e katılmak için gelenler arasında yer alan vatandaşlarını geri göndermeyi reddetti. Grubun topraklardaki fiziksel etkisi 2017'de sona erdirildi, ancak birçok ülke IŞİD'e olan bağlantılarından korkarak vatandaşlarını geri gönderilmesi konusunda istemsiz davrandı ve vatandaşlarını kabul etmedi.