İngiltere'de aşı olan yüzlerce kişi tinnitus şikayetleri ile hastanelere akın ederken bu durum aşıda yeni bir yan etkinin bulunup bulunmadığına dair tartışmalara neden oldu. İngiliz sağlık kuruluşu BTA, korona aşısı yapılan her 24 bin kişiden birinde veya daha azında çınlamanın yaşanabileceğini öne sürdü.

Bu durumun aşıların yan etkilerinden çok strese dayandığı da sıklıkla dile getirilen iddialar arasında yer almaktadır. Koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. Aşılama çalışmalarının başlamasıyla birlikte salgınla mücadele tüm dünyada tüm hızıyla devam ediyor. Aşıların yan etkileri tartışmaların odak noktası olmaya devam ediyor.

İngiltere'den gelen bir haber bu tartışmaları yeniden alevlendirdi. British Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre ülkede Kovid-19 aşısı yaptıran yüzlerce kişi tinnitus şikayetleri ile hastanelere başvurdu. İngiliz sağlık kuruluşu BTA, Kovid-19 aşısı yapılan her 24 bin kişiden 1 veya daha azının kulak çınlaması yaşayabileceğini duyurdu. Aynı açıklamada ayrıca 'Aşıların kulak çınlamasına veya kötüleşmesine neden olma olasılığı düşüktür' denildi. Ancak bilim adamları, buna neyin sebep olduğu ve etkileri konusunda hala yeterli bilgiye sahip olmadıklarının altını çiziyor.

Aralık ayında kulak çınlaması uzun süre Kovid 19'un 30 semptomundan biri olarak listelenmişti. Peki Kovid-19 kulak çınlamasını tetikleyebiliyorsa aşı bunu da yapabilir mi? Profesör Nirmal Kumar bu soruyu yanıtlarken şu ifadeleri kullandı: 'Bu durum tamamen tesadüfi olabilir veya gerçek bir etki olabilir. Ancak aşılama sonrası kulak çınlaması şikayeti çok nadirdir. Bu durumun aşıların yan etkilerinden çok strese dayandığı da sıklıkla dile getirilen iddialar arasında yer alıyor.