İngiltere'nin normalleşme tarihi olarak açıklanan ve Başbakan Boris Johnson'ın "Özgürlük Günü" ilan ettiği bugün itibarıyla 1 metrelik sosyal mesafe kuralı ve yasal maske zorunluluğu kaldırıldı. Ancak yine de özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda maske takılması tavsiye ediliyor.

Kısıtlamaların kaldırılması kapsamında içeride ve dışarıda toplanacak kişi sayısı sınırı da kaldırıldı. Gece kulüpleri ve barlar açıldı, konser, sinema ve tiyatro sayısı kısıtlaması kaldırıldı.

İSKOÇYA'DA ÖNLEMLER 'SIFIR SEVİYE'YE TAŞINDI

Bugün itibariyle İskoçya'daki Covid-19 kısıtlamaları "sıfır seviyeye" taşındı. Buna göre evden çalışma mümkünse 9 Ağustos'a kadar devam edecek. Toplu ulaşımda maske zorunluluğu uygulaması devam edecek. Barlar ve restoranlar gece yarısına kadar açık kalacak. 

Öte yandan, 26 Temmuz, Kuzey İrlanda'da kısıtlamaların gevşetilmesi için, Galler'de ise 7 Ağustos olarak belirlendi.

SAĞLIK BAKANI KOVİD, BAŞBAKAN karantinada

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, 17 Temmuz'da Kovid-19 testi pozitif çıkan Sağlık Bakanı Sajid Javid ile temas halinde oldukları gerekçesiyle 26 Ağustos'a kadar karantinada kalacak.

18 Temmuz'da ülkede 54.674 Kovid-19 vakası tespit edildi, 41 kişi hayatını kaybetti.

 

Tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan bir açık mektupta, aralarında birçok doktor ve araştırmacının da bulunduğu 122 uluslararası bilim insanı, Birleşik Krallık'ın 19 Temmuz'da Covid-19 kısıtlamalarını kaldırma planını "tehlikeli ve etik olmayan bir deney" olarak nitelendirerek kınadı.

İngiliz hükümetinin Sağlık Danışmanı Chris Whitty de Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan insan sayısının haftalar içinde "oldukça korkutucu" seviyelere ulaşabileceği konusunda uyardı.