İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Londra'da koronavirüs kısıtlamaları altındayken Downing Street'te bir Noel sınavına ev sahipliği yapan meslektaşları tarafından çevrili bir resim ortaya çıktıktan sonra "kurallara aldırmama kültürü"ne başkanlık etmekle suçlandı.

Mirror gazetesinin Pazar günü bildirdiği görüntü, başbakanın Downing Caddesi'ndeki bir dizüstü bilgisayarının önünde oturduğu bir ekranı gösteriyor.
Başbakanlık ofisi, Johnson'ın sınavda "neredeyse" "kısaca" yer aldığını söyledi.

Festival etkinliğinin geçen yıl 15 Aralık'ta, şu anda Kabine Sekreteri Simon Case tarafından soruşturulan Downing Caddesi'ndeki kuralı çiğnediği iddia edilen bir Noel partisinden üç gün önce gerçekleştiği bildirildi.


Muhalefetteki İşçi Partisi genel başkan yardımcısı Angela Rayner şunları söyledi: “Kurallar, insanların işyerinde Noel partileri yapmaması gerektiğini ve ülke çapındaki İngilizlerin doğru olanı yaptığını söylerken, Boris Johnson bunun yerine, bir saygısızlık kültürüne başkanlık etmekten mutluydu. Hükümetin kalbindeki kurallar.

“10 Numara'daki partilerin tekrar tekrar reddedilmesine rağmen, şimdi çok sayıda partinin, toplantının olduğu ve başbakanın şenlikli bir sınava katıldığı ortaya çıktı.

“Boris Johnson, bunun kendisi için bir kural, herkes için başka bir kural olduğuna gerçekten inanıyor. O, bu ülkeyi yönetmeye uygun olmayan bir adam.”

Gelişme, Johnson'ın geçen hafta İngiltere'de insanlara evden çalışmalarını, halka açık yerlerde maske takmalarını ve Omicron koronavirüs varyantının yayılmasını yavaşlatmak için aşı geçişlerini kullanmalarını emreden daha sert COVID-19 kısıtlamaları duyurmasının ardından geldi.

Diğer hükümet toplantıları
O tarihteki resmi kılavuzda şunlar belirtiliyordu: "Çalışma amaçları için muafiyetler olsa da, esas olarak sosyal bir etkinlik olan ve seviyenizdeki kurallar tarafından başka şekilde izin verilmeyen bir Noel öğle yemeği veya partisine çalışmamalısınız."

Sınav sırasında, Londra ikinci sıradaydı ve bu, destek balonları dışında evlerin iç mekanlarda ve dışarıda en fazla altı kişinin karışmaması gerektiğini söyledi.

The Mirror, birçok personelin bilgisayarların arasında toplandıklarını, sorular üzerinde tartıştıklarını ve sınav yapılırken alkol aldıklarını iddia eden bir kaynaktan alıntı yaptı.

Johnson'ın ekranı 10 ila 15 dakika arasında süren bir tur için sınav ustası olarak açarak personeli şaşırttığını bildirdi.


Downing Street sözcüsü şunları söyledi: “Bu sanal bir sınavdı.

“Downing Street personelinin pandemi müdahalesi üzerinde çalışmak için genellikle ofiste olması gerekiyordu, bu nedenle ofiste çalışmak için gelenler neredeyse masalarından katılmış olabilir.

"Başbakan, yıl boyunca gösterdikleri sıkı çalışma için personele teşekkür etmek için kısaca bir sınava katıldı."

Sınav raporları, aynı zamanda Kamu Hizmetinin de başkanı olan Case'in, geçen kış üç tane kuralı çiğnediği iddia edilen hükümet toplantısını soruşturmasıyla geldi.


Personelin 18 Aralık'ta No 10'da bir Noel partisi düzenlediği ve Downing Street'teki kıdemli yardımcıların “kurgusal” bir parti hakkında şaka yaptığını gösteren – iddia edilen içkilerden dört gün sonra çekilen – sızdırılmış bir videonun olduğu bildirildi.

Bir yardımcının 27 Kasım'da ayrıldığı söylenen ikinci bir Downing Street etkinliğine, Mirror'ın bir konuşma yaptığını söylediği başbakanın katıldığı iddia edildi.

Dava, her iki iddia edilen olayı ve yetkililerin üzüntülerini dile getirdikleri Eğitim Bakanlığı'nda düzenlenen bir şenlik kutlamasını da araştırıyor.

'Geri dönüşlerin kralı'
Suçlamalar, bir anketin Johnson'a desteği gösterdiği ve Muhafazakar Partisi'nin düştüğü ve seçmenlerin çoğunluğunun şimdi istifa etmesi gerektiğini düşündüğü için geldi.

Observer gazetesi için yapılan Opinium anketi, 2019 seçimlerinde ezici bir zafer kazanmasından bu yana anketlerde sağlam önde giden Muhafazakarlara destek buldu, dört puan düşerek yüzde 32'ye düşerken, muhalefetteki İşçi Partisi'ne verilen destek yüzde 41'e yükseldi. 2014'ten bu yana en büyük liderliği.

Johnson'ın kişisel notları da seçimden bu yana en düşük noktasındaydı ve onay oranı iki hafta öncesine göre 14 puan düşerek yüzde -35'e düştü. Anket ayrıca, seçmenlerin yüzde 57'sinin, iki hafta önceki yüzde 48'den istifa etmesi gerektiğini düşündüğünü gösterdi.

Opinium Siyasi Anketler Başkanı Adam Drummond, "Son anketimizin bulguları kesinlikle çarpıcı, hem Muhafazakarlara verilen destekte hem de başbakanın onayında yıkıcı bir düşüş var" dedi.

Johnson'ın daha önce zorlu oylama durumlarından kurtulan “geri dönüşlerin kralı” olduğu konusunda uyardı.


“Ancak Muhafazakarlar bu rakamları hızlı bir şekilde tersine çeviremezlerse, arkadakiler başbakan için partinin bitip bitmediğini sormaya başlayabilir” dedi.

Dış Basın