İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çin’le daha güçlü ve aktif ekonomik ilişkiler kurmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek gibi konularda işbirliğini geliştireceklerini söyledi. Boris Johnson, 16 Mart’ta ;arlamentoda yaptığı konuşmada, muhafazakar parlamento üyelerinden gelen baskıyla ilgili olarak, Çin’e “yeni soğuk savaş” başlatılmaması uyarısında bulundu. Boris Johnson, “Çin’e karşı yeni soğuk savaş başlatmak veya İngiliz ekonomisini Çin’den ayırmak isteyenler, bence yanlış yoldalar. Dengeyi korumaya ihtiyacımız var” diye konuştu.
 
Öte yandan Boris Johnson dün “Rekabetçi Çağda Küresel Britanya” başlığını taşıyan 114 sayfalık raporu açıkladı. Hükümetin 2025'e kadarki kapsamlı ulusal güvenlik ve dış politika hedeflerini ortaya koyan raporda 27 kez Çin’den söz ediliyor. Ancak rapor bir yandan Çin ile ticari ilişkileri geliştirmeyi teşvik ederken, diğer yandan Çin’i “büyük bir tehdit” olarak görüyor. Uçak gemilerinin konuşlandırılmasıyla Hint-Pasifik bölgesindeki varlığın güçlendirilmesi istenirken, Çin’i dengelemek ve nükleer savaş başlıklarını artırmak istedi ifade ediliyor.
 
Uluslararası çıkarlar bölümünde Çin’in artan uluslararası itibarının bugün dünyadaki en önemli jeopolitik faktör haline geldiğine ve İngiliz değerleri ve çıkarlarının yanı sıra uluslararası düzeni de etkilediğine işaret edildi.
 
Raporda ayrıca Çin’in önümüzdeki 10 yıl içinde küresel ekonomik büyümeye diğer tüm ülkelerden daha fazla katkıda bulunacağı ve Çin ve İngiltere’nin iki taraflı ticaret ve yatırımdan faydalanacağı dile getirilirken, ancak Çin’in İngiltere’nin ekonomik güvenliğine “büyük bir ulusal tehdit oluşturacağı” iddia edildi.
 
Raporda ulusal güvenlik ve değerler korunurken, Çin ile pozitif bir ticaret ve yatırım ilişkisi aramaya devam edilebileceği ifade edildi. Raporda, iklim değişikliği gibi uluslararası zorlukların çözümünde Çin ile işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı