İngiltere Adalet Bakanı Robert Buckland, cinsel şiddet konusunda "çok daha iyisini yapmalıydık" dedi ve özellikle İngiltere ve Galler'de düşük cezaları artırmaya yönelik yeni planını detaylandırdı.
Buckland, cinsel şiddetle mücadelenin "iyi yürütülmediğini" söyledi ve bunun nedenlerinden birinin bütçe kesintileri olduğunu kabul etti.
Son yıllarda ülkede tecavüz suçlularına verilen cezalar önemli ölçüde azaldı.
Yeni düzenlemeyle hükümet, mağdurların mahkemeye çıkmadan önce tanıklıklarını ve kanıtlarını sunmalarının önünü açmayı planlıyor. Böylece mahkeme salonunda yaşanan travmanın etkisi azaltılmaya çalışılacaktır.
Bir diğer eleştiri, yargı sürecinin tecavüz zanlısının davranışından çok mağdurun davranışına odaklanmasıydı. Yine delil toplamak için mağdurların cep telefonlarına el konuldu ve uzun süre iade edilmedi. Hükümet bu tür sorunlu yaklaşımları değiştirmeye hazırlanıyor.
Bu değerlendirmeler, tecavüz mağdurlarıyla ilgilenen gönüllü kuruluşlar tarafından pek olumlu karşılanmadı. Bu kuruluşlardan biri, önerilen değişiklikle "büyük bir fırsatın kaçırıldığını ve daha büyük ve daha radikal taahhütlerin yapılabileceğini" belirtti.
Muhalefetteki İşçi Partisi ise hükümetin "her alanda tecavüz mağdurlarını hayal kırıklığına uğrattığını" söyledi ve değişiklik önerilerinin yeterli olmadığını savundu.
Buckland, değişiklik önerilerini içeren son hükümet raporunun "adalet sisteminin binlerce cinsel şiddet mağdurunun şikayetlerini ele almakta her aşamada başarısız olduğunu gösterdiğini" söyledi.
Buckland, “Söylemem gereken ilk şey; "Üzgünüm, bu yeterince iyi değil."
Rapora göre, ülkede her yıl yaklaşık 128.000 kişinin tecavüz mağduru olduğu tahmin ediliyor, ancak bunların yüzde 20'sinden azı polise gidip yasal işlem başlatıyor. Cinsel şiddet suçlarının sadece yüzde 1,6'sı ceza ile sonuçlanıyor.
Rapora bağımsız danışman olarak katkıda bulunan kendisinin de bir tecavüz mağduru olduğunu ifade eden Emily Hunt, bu kadar düşük cezanın sebebinin yalan haber değil, yargı sürecindeki sorunlar olduğunu söylüyor.
İçişleri Bakanlığı'na göre tecavüz suçlamalarının sadece %3'ü yalan haber.
“Gerçek şu ki, hemen hemen her durumda bir kadın tecavüze uğradığını söylediğinde doğruyu söylüyordur. Dolayısıyla bu rakamlar durumu kabul edilemez kılıyor.” o diyor.

YENİ PLAN NEDİR?
Raporda önerilen değişiklikler şunlardır:
Rapor aslında Mart 2019'da hazırlanmaya başlandı ve mahkemeye sunulan tecavüz raporlarının 2016 seviyelerine getirilmesi hedeflendi. 2016 yılında başvuruların yüzde 60'ı mahkemeye gitti.
Buckland'a kurbanların sorunlarına bütçe kısıtlamalarının neden olup olmadığı soruldu. “Son on yılda birçok kamu hizmetinde olduğu gibi, ekonomik sorunlar nedeniyle büyük kararlar alındı. Bu bahsettiğiniz durumu ortaya çıkardı.” Cevap vererek soruyu onayladı.
Hükümetin buna yeterince yatırım yapmayı planladığını ve "bunun paradan çok kültürle ilgili olduğunu" da sözlerine ekledi.