CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, gündeme dair açıklamalarda  bulundu. İlgezdi açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün 8 Haziran 2021 Tarihli resmi yazı ile genel müdürlüğe bağlı, orkestra, koro ve topluluklarda telifli eser kullanımının yasakladığını ortaya çıkararak; “Genel müdürlük pandeminin en büyük mağduru sanatçıların teliflerine göz dikti. 1.5 senedir çalışamayan sanatçıların eserleri kullanılmadığı için sanatçılar daha da mağdur olacak. Diğer taraftan koralar, mirasını Mehmetçik Vakfına ve Türk Eğitim Derneğine bağışlayan sanat güneşimiz Zeki Müren çalamayacak” dedi. 

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, ilgili kurum ve kuruluşların hiçbirinde böyle bir yasaklama yokken, koro ve orkestralara getirilen bu yasak büyük tepki gösterdi. 

Sanatçılara destek olmak yerine telifli eserler yasaklandı

CHP’li Akkuş İlgezdi, resmi yazıda, “Genel Müdürlüğümüzce konser planlamalar esnasında telife konu olmayan eserlerin kullanılması hususu şifaen bildirilmiş olup, özellikle digitalortamlarda kullanılacak eserlerden dolayı doğabilecek telif hakları konusunda hassasiyet gösterilmesini ve gerekli iş ve işlemlerin tarafınızca yapılması hususunda gereğini önemle rica ederim” dendiğini vurgulayarak, “Öncelikle genel müdürün repertuara karışma yetkisi yoktur. Bu talimat kurumun özerkliğine aykırıdır. Ayrıca pandemi koşullarında sanatçılar bu kadar zor günler geçirirken, devlet tarafından doğru düzgün destek verilmezken biz genel müdürlükten  ‘telifli eserleri’ kullanın da sanatçılara can suyu olun talimatı beklerdik” açıklamasın yaptı. 

Mehmetçik Vakfına gidecek telife göz diktiler

Korolarda bir çok merhum sanatçının da eserinin çalındığını hatırlatan Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Bu kararla sanat güneşimiz Zeki Müren’in eserleri de halkımızla buluşamayacak. Bildiğiniz gibi Müren mirasını Mehmetçik Vakfına ve Türk Eğitim Vakfına bağışlamıştı. Genel Müdürlüğün kararı yüzünden Mehmetçik Vakfımız da teliflerini alamayacak” diye konuştu. 

Sanat kurumlarında çifte standart mı var?

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, ilgili kuruluşlar olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi için telifli eser yasaklamalarını olmadığı bilgisini alan Gamze Akkuş İlgezdi, “Sanat kurumları arasında yaşanan bu çifte standardı kabul etmiyoruz. Güzel Sanatlara bağlı koro, orkestra ve topluluklar telifli eser kullanamayacak, diğer sanat kurumları kullanacak bunun hiçbir açıklaması yoktur” dedi."

Hibya Haber Ajansı