Irak Kürdistan Böolgesel Yönetimi (IKBY) Milletvekili Chiya Sharif, Meclis toplantısındaki kısa bir vakitte röportajımızı kabul ederek Halepçe Katliamına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Chiya Sharif, Baas rejimi tarafından 1986-1988 yılları arasında 5 bin Kürdün katledildiğini vurgulayarak, ''Halepçe büyük bir katliamın adıdır. Asla unutulmayacak ve iyileşmeyecek bir yaranın adıdır Halepçe. Baas hükümeti kimyasal silahla Kürtleri öldürdü. 5 bin Kürt, elma kokulu kimyasal bombalar ile şehit edildi. Bir ülkenin kendi halkını katletmesi tüm dünyada ilk kez yaşandı.'' ifadelerini kullandı.

Sharif, Halepçe'de gerçekleştirilen katlima yönelik o dönemde ABD ve Avrupa ülkelerinin sessiz kaldığına dikkat çekerek, ''Kürtlerin Halepçe’de katledilmesine ABD ve Avrupa ülkeleri sessiz kaldılar. Son yıllarda az biraz kınansa da ABD ve Avrupa, Kürtlere yönelik uygulanan bu katliamı yeteri kadar kınamadı. Halepçe'nin tanıtılması için büyük bir çaba sarfeilmesi gerekiyor. 7 yıl boyunca Bağdat rejimi Kürtlere yönelik büyük trajediler yaşattı. Kürt halkına bombalarla saldırdılar. Bağdat’a kimyasal silah satanlar da suçludur. Kimyasal silahları Bağdat’a Avrupa ülkeleri sattılar. Katledilen Halepçelilerin ailelerine maddi destek sağlanmalı ve para ödenmeli.'' dedi.

IKBY Milletvekili Chiya Sharif, Barzani hükümetinin Halepçe'ye büyük yatırımlar yaptığını kaydederek, ''Irak Kürdistan Böolgesel Yönetimi (IKBY), Halepçe’ye yönelik büyük yatırımlar ve atılımlar gerçekleştirdi ancak hala yeterli değil. Biz, Halepçe’nin hakettiği değere kavuşması ve maruz kaldığı katliamın tüm dünyada duyulması için çaba sarf ediyoruz. IKBY hükümeti tarafından bu ay Halepçe’nin tekrar ihya edilmesi için 30 milyar dolar ödenek çıkarıldı. Küğtüphane, otoyol ve diğer eksiklerin giderilmesi için. Halepçe için ne yapılırsa yapılsın eksik kalacak.'' diye belirtti.

Sharif, bölge ülkerden de Halepçe'ye yönelik katliamı unutmamalarını ve hatırlatmalarını isteyerek, ''Komşu ülkelerden de talebimiz, Halepçe’ye yönelik Baas rejiminin uyguladığı katliamın unutulmaması ve hatırlanmasıdır.'' ifadelrine yer verdi.

Sayın Sharif'e kısıtlı zamanında bize röportaj verdiği için teşekkür ediyorum.

 

Semra Polat

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com