İhracat son dönemlerde yaşanan değişimlerde birlikte farklı bir boyut kazandı. Kobiler, firmalar, üreticiler ve müşteriler için hıza ayak uydurmak neredeyse imkânsız bir hale geldi. Tüketim alışkanlıkları, sosyo-kültürel gibi faktörlerinde hızla değişmesi sonucunda ihracatta kurallar baştan yazıldı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve halen yitip gitmemiş olan Covid-19 tehlikesi dünya pazarında büyük aksaklıklar yaşanmasına neden oldu. Önlemler kapsamında sınırların kapatılması, üretimin sekteye uğraması ve teslimatlar da yaşanan sorunlar ihracata yeni bir bakışın kapılarını aralamış durumda. Bu noktada İGEME Covid-19 salgınında 4.pik yaklaşırken ihracatı geliştirmek için geliştirdiği GateofTec projesine hız kazandırdı.

GateofTec projesi Türkiye’nin ihracatına değer katmak amacıyla hazırlanan “Çılgın proje” dir. İGEME CEO’su Murat IŞIK ve ekibinin tasarımı olan GateofTec’in amacı Türk ihracatçısına ihtiyaç duyduğu desteği sağlarken diğer yandan ihracatta sürdürülebilir büyümenin oluşumunu sağlamak.

Her başarılı projenin bir görevi vardır. Sorun çözmek. Bu proje ihracatçının temel sorununu çözmekten öteye geçti covid ve sonrası dünyanın temellerini atarak hem mikro hem makra ihracatın anahtarı oldu.

GateofTec ile Sınırlar Kalkıyor

İhracatta vitesi büyütmek amacıyla hazırlanan GateofTec projesi kapsamında Türk ihracatçılara yerinde teşhir, yerinde hizmet, yerinde teslimat imkânı ve uluslararası Pazar yerlerinde yerini almak isteyen üreticiye dijitalleşmeyi sağlıyor. 

Bu sayede girişimcilerin ihracat adına yapması gerekenler tek elden bütüncül bir şekilde yönetilmiş oluyor. Hedef ülkelerde konumlanan Türk İhracat Merkezleri sayesinde ürünün müşterinin ayağına gitmesi kolaylaşıyor. Bu sayede ihracat yapmak isteyen üretici firma veya kobiler kolay yoldan ürünlerini hedef kitle ile buluşturmuş oluyor.

İhracatta Dengeleri Bozacak Bir Model

İGEME’nin Türk ihracatına değer katmak ve ihracata sürdürülebilir çözümler sunmak amacıyla ortaya koyduğu GateofTec ile ihracatta kurallar baştan yazılıyor. Mutlak büyüme için gerekli ihracat pazarlaması sorunlarına çözüm olacak proje Türkiye’nin ihracatta en büyük girişimi olarak değerlendiriliyor. İhracatta akışı değiştirecek olan model GateofTec İngiltere’den sonra Hollanda ve Özbekistan pazarında çalışmalara başladı.

İGEME projeye hız kazandırarak İngiltere’den sonra Hollanda ve Özbekistan’da da etkinliğini arttırmayı planlıyor. İhracatın mobilite, operasyon, gümrük gibi birçok sorununa çözüm olarak gelen GateofTec girişimlere düşük bütçelerle büyük işler yapmanın fırsatını sunuyor.

 İGEME CEO’su Murat IŞIK proje ile ilgili olarak; ‘’Gateoftec sektörde yerel rakibi olmayan bir proje. 20 yıllık tecrübemizle Türk ihracatçısının ihtiyaçlarını, hedef ülkelerdeki alıcılarımızın isteklerinin detaylı analizi sonucunda ortaya çıkmış bir çalışma. Covid döneminde dünya olarak dönüşüme ayak uydurmaya ne kadar ihtiyacımız olduğunu gördük. Bu anlamda ihracatı geliştirmek adına GateofTec’e çok ihtiyacımız var. 

Ürünlerimiz yerinde hizmet anlayışı ile tüketici ile buluşmalı ancak bunu döneme uygun bir şekilde gerçekleştirmeliyiz. GateofTec ile Türkiye’nin gelecek problemlerini ve ihracat pazarındaki sorunlarını çözüyoruz. Değişen yapılara ayak uydurmak adına projeye hız vereceğiz. Bu konuda projemizi öğrenen yerli ve yabancı yatırımcılar görüşme isteklerini yatırım yapma taleplerini ilettiler. Hedef Türkiye den yeni bir unicorn çıkarmak olacak’’ dedi.

 

Hibya Haber Ajansı