Arap basınında yer alan habere göre, Husiler Marib, Lahj, Shabwa ve Al-Bayda illerinde hükümet kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarını hızlandırırken, son 48 saat içinde birlikler ve Husiler arasındaki çatışmalarda aralarında bir hükümet komutanı da bulunan düzinelerce savaşçı öldürüldü.

En şiddetli çatışmalar, kuvvetlerin Marib şehri dışındaki bölgelerde milis saldırılarını engellediği ve Al-Rahaba bölgesinde sınırlı kazanımlar talep ettiği Marib'de gerçekleşti.

Yemen ordusu Cumartesi günü Brig'in ölümünün yasını tuttu. Marib şehrinin güneyindeki tartışmalı bölgelerde Husilerle savaşırken öldürülen Abad Ahmed Al-Hulaisi Al-Muradi.

ABD'nin grubu Marib'e saldırdığı ve savaşı sona erdirmek için barış çabalarını reddettiği için azarlaması ile birlikte, Husi askeri tırmanışı geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Yemen özel elçisi Tim Lenderking'in Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretle ilgili olarak Cuma günü şunları söyledi: "Yemen halkının çektiği acılar.

Cuma günü Riyad'a yaptığı kısa bir ziyareti de tamamlayan BM'nin Yemen özel elçisi vekili Muin Shreim, tarafları Yemen ve Suudi Arabistan'daki askeri operasyonları durdurmaya ve BM aracılı bir barış planı çerçevesinde müzakerelere devam etmeye çağırdı. Shreim, "Bu, sivillere yönelik tehditleri azaltmanın, korkunç insani durumu hafifletmenin ve Yemen'de sürdürülebilir, kapsayıcı ve adil bir barış ve uzlaşma ve toparlanmanın yolunu açmanın anahtarıdır." dedi. söz konusu. Bahsi geçen.

Bir uzman, Husilerin yeni bölgelerin kontrolünü ele geçirmek ve pazarlık pozisyonlarını iyileştirmek için operasyonlarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Al-Masdar Online editörü Ali Al-Fakih, Arab News'e verdiği demeçte, "Husiler, daha fazla güç kazanmak ve sahada gerçekleri empoze etmek için (askeri olarak) genişleyerek BM ve uluslararası girişimlere ve hareketlere yanıt verdi."

Husiler, savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaların, BM ve Suudi Arabistan barış girişimlerini ve eski BM Yemen elçisi Martin Griffiths, ABD elçisi ve Umman'ı küçümsemelerini reddettikleri için "hayal kırıklığı duygusu" yarattığını söyledi. arabulucular.

Yemenli siyasi analist Saleh Al-Baydani, Husilerin ülkenin kuzey yarısının tam kontrolünü aradıklarını söyledi ve Husiler üzerindeki eşzamanlı askeri ve uluslararası diplomatik baskının onları bir barış planını kabul etmeye ve düşmanlıkları sona erdirmeye zorlayacağını savundu.

Arab News'e verdiği demeçte, "Husileri barış seçeneğine uymaya zorlamak ancak iki paralel yolla başarılabilir" dedi. Birincisi sahadaki askeri baskıyı artırmak, ikincisi ise kınama ve açıklamaların ötesine geçen gerçek bir uluslararası baskı uygulamak.”

Analistlere göre, Husiler hükümetin kuzeydeki son büyük kalesi olan Marib şehrini savunmaya odaklanmasından da yararlanarak diğer bölgeleri korumasız ve grup saldırılarına karşı savunmasız bıraktı.

Al-Fakih, Husilerin Marib şehrine yönelik taarruzları sırasında herhangi bir askeri ilerleme kaydedemeyince faaliyetlerini Lahj, Shabwa ve Al-Bayda'da yoğunlaştırdıklarını ve askeri hedeflerine yönelik daha agresif ve birleşik saldırıların kuruduğunu da sözlerine ekledi. mali kaynaklar yardımcı olacaktır. onları barışı kabul etmeye zorluyor.

Yemen Enformasyon Bakanlığı müsteşarı ve siyasi analist Najeeb Ghallab, grubun "Yemen'i ve savaş sırasında kendilerini zenginleştirenleri yönetmek için ilahi yetkiye sahip olduklarına" inanan ideolojik liderlerinin savaşı sona erdirmek için her türlü eyleme direneceklerini söyledi.

“Husi grubu, Yemen'de barışa giden herhangi bir yolun kendisi için bir tehdit oluşturduğuna inanıyor. "Savaş, kontrolleri altındaki toprakların egemenliğini genişletir" dedi.