Hussi yüksek devrim komitesi başkanı Muhammed Ali El-Houthis, ABD'nin askeri ve siyasi liderlere yaptırımlarını sürdürmesi halinde milislerin "saldırgan ülkelere" yönelik saldırıları tırmandıracağını söyledi. "Yaptırımlar mücahitleri korkutmuyor", diye tweet attı.
Geçen hafta ABD, BM ve diğer ülkelerin grubun saldırısını durdurması ve barış girişimlerine olumlu müdahale etmesi yönündeki çağrılarına rağmen, merkezdeki Marib kentine yönelik mevcut taarruza komuta eden iki Hussi askeri liderine yaptırım uyguladı.
Askeri yetkililer, ağır kayıplara ve Marib eyaletinde büyük ilerlemeler sağlayamamasına rağmen, Houthilerin marib kentinin dışındaki hükümet kontrolündeki bölgelere saldırdığını ve ilerlediğini söylediler.
Bazı analistler, ABD'nin isyancıları ABD özel elçisinin savaşı sona erdirme çabalarını benimsemeye zorlamak için Hussi askeri liderlerini kara listeye almaya başvurduğuna inanıyordu.
Sanaa Stratejik Araştırmalar Merkezi İcra Direktörü Maged Al-Madhaji, "Hussilerin Marib'in kontrolünü ele geçirmekteki ısrarı Amerikalıları utandırdı ve bu kanlı savaşı sona erdirmek için barışçıl bir siyasi rol oynama arzularını bozdu." dedi. Hussiler barış çağrılarını görmezden gelmeye devam ederse ABD'den daha sert önlemler alınmasını öngördü.
Yemen Enformasyon Bakanlığı'nda müsteşar olarak görev yapan Najeeb Ghallab gibi diğerleri, bireysel isyancılara uygulanan yaptırımların hareketi davranışlarını değiştirmeye itmeyeceğini savundu.
Ghallab, hedef alınan yetkililerin denizaşırı ülkelerde banka hesabı olmadığını ve nadiren yurtdışına seyahat ettiğini söyleyerek, "Evet, Gelecekte daha fazla yaptırım uygulanacağına dair Amerika'dan gelen açık bir mesajdır" dedi.
"Ancak yaptırımların sahada herhangi bir etkisi olmayacaktı. ABD, harekete silah ve para sağlayan aktif Hussi liderlerini aramalıdır. Hussileri terör örgütü olarak belirleme kararı, Hussiler ile bütünleşik bir örgüt olarak ele alındığı için doğruydu. Bireylere karşı harekete girmenin herhangi bir etkisi olmaz."
ABD'nin Yemen Özel Elçisi Timothy Lenderking 20 Mayıs'ta yaptığı özel telefon brifinginde gazetecilere verdiği demeçte, hükümetinin Houthi davranışını izlemeye devam edeceğini ve buna göre cezalandırıcı veya ödüllendirici önlemler alacağını, Hussi davranışlarını ve Hussi eylemlerini sürekli ve sürekli olarak değerlendiriyoruz ve Hussi davranışına yanıt olarak uygun olan her türlü adımı atmaya hazırız." dedi. "Ayrıca şunu da söyleyeyim: (The) Hussi'nin BM elçisiyle çatışmaya ve barışa bağlılık göstermeye istekli olması, ABD tarafından da olumlu yanıtlanacak bir şeydir." açıklamasında bulundu.