Hollanda'da geçen hafta Cumartesi günü disko ve barların açılmasına izin verilmesinin ardından, aynı gün Enschede şehrinde bir diskoda düzenlenen partiye katılan 600 kişiden en az 165'inin koronavirüs testi pozitif çıktı.
Eğlence mekanına girişte negatif aşı belgesi veya test sonucu ibraz edilmesi zorunlu olmasına rağmen, kaç kişiye bulaştığı tespit edilemedi. Enschede Belediyesi yetkilileri, ziyaretçilerin olumsuz test şartını atlatmak için sahte bir QR kodu kullanmış olabileceğini söylüyor.
Hollanda'da vaka sayısındaki düşüşün ardından hükümet, gevşemenin 4. aşamasını 3 Temmuz yerine 26 Haziran'a çekme kararı aldı.
Geçen cumartesi itibarıyla kapalı alanlarda maske zorunluluğu sona ererken, uzun süredir kapalı olan gece kulüpleri, disko barlar ve spor salonları yeniden açıldı.
Aynı gün doğudaki Enschede kentindeki Aspen Valley diskosunda yasakların kaldırılmasını kutlamak için 600 kişilik bir parti düzenlendi.
Test sonucunun negatif çıkması veya aşı sertifikası ibraz etmeleri kaydıyla katılımcılar diskoya alındı. Belediye Halk Sağlığı Kurumu'na (GGD) göre, partiye katılan en az 165 kişinin testi 1 hafta sonra pozitif çıktı.
Kurumun bir ziyaretçi listesi olmadığı için tüm parti katılımcıları test edilememiştir. Disko yöneticileri katılımcılara ulaşmaya çalışıyor. Belediye ve halk sağlığı ekipleri, partiye katılanların bir an önce test yaptırması çağrısında bulundu.
Negatif test sonucu gösterme zorunluluğuna rağmen 165 kişinin nasıl enfekte olduğu bilinmiyor. Hollandalı yetkililerin aklına gelen ilk ihtimal, diskoya gelen kişilerin QR kodlarını aldatmış olabileceği.
Enschede Belediyesi'nden bir yetkili Hollanda medyasına, ziyaretçilerin birbirlerine negatif test sonuçları içeren QR kodları vermiş olabileceğini söyledi.
Yetkiliye göre, partiye katılanların tamamen içeride kalması gerekmesine rağmen, herkes istediği zaman girip çıkabiliyordu. Bu arada daha önce negatif QR kod ile giriş yapan bir müşterinin, aynı kodu dışarıda bekleyen başka bir kişiye iletmiş olabileceği düşünülüyor.
Hollandalı yetkililer, partiye katılanlarda hangi virüs varyantının ortaya çıktığını da araştırıyor.
26 Haziran'da Hollanda'da son gevşeme aşamasının ardından geçen hafta koronavirüs vakalarının tekrar arttığı açıklandı.
Resmi verilere göre vaka sayısındaki artış oranı bir önceki haftaya göre yüzde 36 daha fazla oldu. Enfeksiyonların 20-29 yaş arası kişilerde sık görüldüğü belirtiliyor.