Geçen ay, Cidde Limanı'ndan gümrük memurları, Lübnan'dan gelen bir nar sevkiyatında ustalıkla saklanan 5 milyondan fazla Captagon hapına el koydu. Ayrıca Lübnan'dan gelen bir nar sevkiyatında saklanan amfetamin hapları Dammam'daki Kral Abdülaziz Limanı'nda ele geçirildi.

Krallık, Lübnan'dan meyve ve sebze ithalatını ve transit geçişini yasaklayarak yanıt verdi.

Suudi Arabistan'ın Lübnan Büyükelçisi Waleed Al-Buhari, son altı yılda Lübnan'dan 600 milyondan fazla hap kaçırma girişimlerinin olduğunu açıkladı.

Teşvik baskınları ve ithalat yasasının ekonomik etkisi altında 4 Ağustos 2020'de Beyrut patlamasını protesto etmek için parlamentodan istifa eden Lübnanlı siyasetçi Michel Moawad, çiftçilerin ve meşru ithalatçıların "Captagon kaçakçıları yüzünden bugün bedelini ödediğini" söyledi.

"Füzeler, milisler ve uyuşturucu kullanarak ne kazanıyoruz?" Dedim. "Araplara ve uluslararası topluma düşman olurken Yemen'de ve diğerinde savaşa girdiğimizde çıkarlarımız nelerdir?"

Moawad Lübnan'ın "güvenlik kaleleri, yasadışı silahlar, füzeler, Husi askeri eğitim kampları ve Captagon fabrikaları olmadan tam egemenlikte kalmasını" talep ettiğinde, Hizbullah'ın adını vermek zorunda değildi.

İsimsiz bir kaynak The Independent Persian'a Suudi Arabistan'a amfetamin hapları sokma girişiminin başarısız olmasının İran bağlantılı aktif bir Şii grubuyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Kaynak, Hizbullah'ın Captagon hapları da dahil olmak üzere Suriye de dahil olmak üzere kaçakçı ile ilişkisine atıfta bulunarak grup tarafından şiddetle reddedilen bir suçlama.

Kaynak, Hizbullah'ın Suriye ile Lübnan arasındaki hem "yasal hem de yasadışı" sınır kontrolündeki yetkisi sayesinde, uyuşturucuyla ilgili tüm operasyonların kontrolünün kontrolsüz olduğunu da sözlerine ekledi.

Hizbullah yetkilileri ve politikacıları suçlamalar hakkında henüz yorum yapmadı.

Şimdiye kadar Lübnanlı güvenlik görevlileri, yakalandığı şüphesiyle kişiyi gözaltına aldı. Yerel basında çıkan haberlerde, narların Suriye'den Al-Masnaa sınır kapısından veya Al-Aboudeyye'nin kuzey sınır kapısından geldiği iddia edildi.

Menşe belgesinin Suriye'den Lübnan'a değiştirilmesinin ardından sevkiyat, tespit için tarama cihazlarında bulunmayan Beyrut limanı üzerinden Suudi Arabistan'a gönderildi. Bağımsız Farsça kaynak, "Captagon Suriye'de üretildi, Beyrut'a nakledildi ve ardından Krallığa teslim edildi" dedi.

Nisan ayı başlarında, Yunan makamları, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nden (DEA) gelen uyarı üzerine Lübnan'dan Slovakya'ya, ana limanı olan Slovakya'ya tatlı yapma makinelerinin sevkıyatında depolanan dört tondan fazla esrar ele geçirdiler.

Yunan makamları, uyuşturucunun piyasa değerinin 4 milyon dolar olarak tahmin edildiğini ve Suudi Arabistan kullanım uygulama dairesinin bu durumda örnek bir yardım sağlayabileceğini açıkladı.

Ocak ayında BBC, İtalyan polisinin Haziran 2020'de ele geçirilen 14 ton ağırlığındaki 85 milyon amfetamin hapını yaktığını gösteren bir belgesel yayınladı. İtalya'nın mali suçlar polisi, kaçak malın Lazkiye limanından yönlendirildiğini söyledi.

Suriye rejimi ve müttefiki Hizbullah için önemli bir finansman kaynağı olan ticaretin derinliklerine göre Bbc'nin kaçakçılık kaynağının başlangıçta olduğu düşünülse de Suriye'de ortaya çıktı.

Bu, amfetamin haplarının çok büyük kopyalarının uygun fabrikalarda üretildiğini gösterdi, bu da topraklarının çoğunun kaybedilmesi IŞİD'in başka bir yerinde düşünülebilirdi. Bu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı hapların yapısı olarak bölgeleri kontrol etmeye yöneltti.

Ancak BBC'nin raporunda Captagon'un Lübnan'da kaçak olarak üretildiği belirtildi. İtalyan yetkililer hapların olası sayısını kamuoyuna açıklamadılar, ancak bunların Lazkiye'den geldiklerini doğruladılar.

Yasadışı uyuşturucu üretiminin, Suriye'deki iç savaş sırasında Esad rejimi için çok ihtiyaç duyulan bir gelir kaynağı olarak ortaya çıktığına inanılıyor. Batı'nın yaptırımlarından kaçınmak için iktidar grubundan ve onun kaçakçılığından elde edilen gelirleri yabancı iddialarla kirletmek.

Captagon'daki amfetamin, Orta Doğu'da uzun süren savaşla parçalanmış çatışmalar sırasında yararlı olduğu kanıtlanmış korku karşıtı ve uyarıcı etkileriyle de bilinir.

Son birkaç yılda Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE ve Ürdün'deki yetkililer, diğer ülkelerin yanı sıra Suriye sevkiyatlarında muazzam Captagon ele geçirdi.


Ocak ayında televizyonda yayınlanan Hizbullah lideri Hassan Nasrallah, amfetamin suçlamalarının "inandırıcı olmadığını" söyledi.