Hurriyat Konferansı, 2003 yılında, Hindistan yönetimindeki Keşmir'in Pakistan ile birleşmesini savunan Geelani liderliğindeki bir grup ayrılıkçının, ılımlıların Yeni Delhi ile görüşmeye karar vermesinden sonra ayrılmasıyla bölündü.

Geelani, Yeni Delhi ile herhangi bir diyaloga şiddetle karşı çıktı; bu, kendisini sık sık sert bir politikacı olarak adlandıran ardışık Hint hükümetleri tarafından açıkça reddedildi.


Birkaç Hindistan karşıtı protestoya öncülük ettikten sonra on yıldan fazla bir süre ev hapsinde tutuldu.

Geelani'nin evinin çevresinde ve Srinagar'ın başka yerlerinde, yetkililer Geelani'nin ölümünden sonra protestoları engellemeye çalışırken silahlı kuvvetler ana yolları doldurdu ve kontrol noktalarını kontrol etti.


Tanık, şehrin ana ticaret bölgesinin ıssız olduğunu, çoğu dükkanın kapalı olduğunu ve araçların hareketini kısıtladığını söyledi. Yetkililer ayrıca Çarşamba gününden bu yana Keşmir vadisindeki internet bağlantılarını ve mobil ağları kesti.


Kısıtlama, Ağustos 2019'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Jammu ve Keşmir'i – o sırada ülkenin tek Müslüman çoğunluk eyaleti – federal olarak yönetilen iki bölgeye ayırmasıyla uygulanan kısıtlamaları yansıtıyor.

Hurriyat Konferansı grubundan ayrılan Geelani gibiler de dahil olmak üzere Hindistan tarafından yönetilen Keşmir'deki şok hareketine, Yeni Delhi'nin tartışmalı bölge üzerindeki kontrolünü sıkılaştırma çabalarına direnemeyeceğini söyleyerek karşı çıktı.
Hindistan, ayrılıkçı Geelani'nin sessizce gömülmesinin ardından Keşmir'i kilitledi
Yetkililer, Syed Ali Shah Geelani'nin ölümüyle ilgili protestoları önlemek için tartışmalı bölgeyi askerlerle örtüyor ve iletişimi kısıyor.

(Çeviri Haber-Dış Basın)