26 Temmuz'da, kuzeydoğu Hindistan'daki Assam ve Mizoram eyaletleri arasındaki tartışmalı sınır noktasına top mermisi, göz yaşartıcı gaz kapsülleri ve el bombaları ateşlendi.

Mizoram'ın Kolasib ilçesine bağlı Virengte köyünde meydana gelen nadir olayda Assam'dan 6 polis ve bir sivil hayatını kaybederken 60'tan fazla kişi de yaralandı.
Assam'ın Başbakanı Himanta Biswa Sarma ve Mizoram'daki mevkidaşı Zoramthanga, Twitter'da tartışarak birbirlerini şiddeti kışkırtmak ve Başbakan Narendra Modi'nin hükümetine büyük bir utanç getirmekle suçladı.


Salı günü Assam, Mizoram sınırı boyunca 4.000 komando konuşlandıracağını ve sakinlerine komşu devlete seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

Mizoram polisi, Sarma ve dört Assamlı polis memuru hakkında diğer suçlamaların yanı sıra cinayete teşebbüsle suçlayarak şikayette bulundu.

Aynı şekilde, Assam polisi bir Mizoram politikacısına "tehdit edici yorumlar" yaptığı ve Assamlı meslektaşlarına altı polis memurunu vurduğu iddiasıyla dava açtı.

İki başbakanın çatışmaya "dostça" bir yaklaşım arayacaklarını tweet'lemesiyle hafta sonu gerginlikler azaldı. Zoramthanga yerel halkı sosyal medyada "hassas mesajlar" yayınlamayı bırakmaya çağırdı, Sarma ise "kuzeydoğunun ruhunu" vurguladı.

Sarma, "Assam-Mizoram sınırında yaşananlar her iki ülkenin halkı için kabul edilemez... Sınır anlaşmazlıkları ancak tartışılarak çözülebilir." dedi. söz konusu. bahsi geçen.

Bununla birlikte, Mizoram sakinleri, COVID test kitleri de dahil olmak üzere temel malzemelerin, Assam'ın Cachar bölgesindeki sınır kasabası Lailapur'daki ulusal bir otoyoldan devlete girmesinin engellendiğini iddia ettiği için sahadaki durum gergin.

Şimdiye kadarki en kanlı çatışmaya ne sebep oldu?
Kuzeydoğu Hindistan - Bangladeş, Butan, Myanmar ve Tibet arasında ve ülkenin geri kalanına dar bir kara koridoru ile bağlı bir bölge - onlarca yıldır etnik gerilimlerin yuvası oldu ve yedi devlet arasındaki sınırlar net olarak tanımlanmadı.

Assam ve Mizoram arasındaki gerilim, Mizoram'ın Assam'ın topraklarına tecavüz ettiğini iddia ettiği Haziran ayından bu yana tırmanıyor. Assam ise Mizoram köylülerini rezerv ormanlık arazilerine tecavüz etmekle suçladı.


İki devlet arasındaki uzun süredir devam eden sınır anlaşmazlığı, kuzeydoğu Hindistan'ın Assam ve ilk Manipur ve Tripura eyaletlerinden oluştuğu sömürge dönemine kadar uzanıyor.

Hindistan'ın 1947'deki bağımsızlığından sonra, Nagaland, Meghalaya, Mizoram ve Arunaçal Pradeş eyaletleri Assam'dan ayrıldı, Mizoram ilk olarak 1972'de federal bir bölge ilan edildi ve 1987'de bir eyalete yükseltildi.

Mizoram'ın üç ilçesi - Kolasib, Mamit ve Aizawl - üç Assam ilçesi Cachar, Karimganj ve Hailakandi ile 165km (101 mil) sınırı paylaşıyor.


İki devlet arasındaki anlaşmazlığın çoğu, hangi sınır ifadesinin izleneceğine dair farklı görüşlerden kaynaklanmaktadır.

Mizoram'ın sınırdan görünümü, İngiliz yönetiminin bugünkü Assam'daki Cachar ovaları ile daha sonra Mizoram olarak bilinen Lushai Tepeleri arasında net bir sınır çizen 1875 tarihli bir beyanına dayanmaktadır.

Öte yandan Assam, bir İngiliz Hindistan araştırması tarafından dilsel ve kabilesel çizgiler boyunca çizilen ve Lushai Tepeleri, Cachar ve eski Manipur eyaletini ayıran yeni bir sınıra yol açan 1933 haritasına dayanıyor. Sınır, Manipur'daki Lushai Tepeleri'nin bazı kısımlarını gösterdi.

Mizoram (Mizos) halkı, aşiret reislerine danışılmadığını söyleyerek 1933 sınırını reddetti.

“Assam 1933'ü gösterirse, Mizoram'ın da 1875 bildirimine dönme hakkı vardır. Mizoram merkezli sınır analisti Joseph K Lalfakzuala, El Cezire'ye demokratik bir ülkede her iki devlet arasında eşit bir fikir birliği olması gerektiğini söyledi.

uzun vadeli sınır anlaşmazlığı
Assam ve Mizoram arasındaki çatışmalar geçmişte meydana geldi ve ilki 1994 yılına dayanıyor.
Ancak son yıllarda tansiyon yükseldi.

2018 yılında, Mizo Öğrenci Derneği'nden bazı gençlerin “tartışmalı sınır” üzerinde geçici bir kışla inşa etmeye çalışmasının ardından, Mizoram'dan yaklaşık 50 kişi Assam polisi tarafından saldırıya uğradı.

Geçen yıl Ekim ayında, iki eyalet bir haftada iki kez çatıştı, birçok insanı yaraladı ve Mizoram'ın temel erzak için bağlı olduğu Assam'dan Mizoram'a giden ana otoyolun iki hafta süreyle ablukaya alınmasına neden oldu.
Mizoram'daki Virengte köyü sakinlerine göre, geçen hafta 26 Temmuz'da büyük bir Assam polisi tampon bölgeyi geçerek Mizoram polisine ulaştı.

Vairengte'den bir köylü lideri olan Zion Lalremruata, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Buranın Assam olduğunu ve kampınızı alacağımızı söylediler. Çadırlar ve ambulanslarla hazırlıklı geldiler."

Kavgayı duyan her iki taraftaki siviller, karşılıklı darbe ve taşların döküldüğü sınıra koştu.

Lalremluata, "Bu tür bir gerilim daha önce de yaşandı ve Assam polisi her zaman kibardı ama bu sefer çok agresif ve otoriterdi" dedi.

(Dış Basın)