Bir Hindu grubu, Twitter'ın ülke başkanına web sitesinde Hindistan haritası dışındaki bölgeleri gösterdiği için polise şikayette bulundu ve ABD merkezli sosyal medya firması için yeni bir baş ağrısıyla ilgili bir soruşturma başlattı.

Twitter'ın kariyer sayfasındaki bir harita, Hindistan dışındaki Himalaya bölgesi Ladakh da dahil olmak üzere Hindistan tarafından yönetilen Keşmir bölgesini gösterdi. Tartışmalı bölge hem Hindistan hem de Pakistan tarafından talep ediliyor.
Bu, şirketin Hindistan'ın yeni BT kurallarına uyumu konusunda Twitter ve Yeni Delhi arasındaki gergin ilişkilerin ortasında bu hafta sosyal medyada bir tepkiye neden oldu.

Şikayet, Twitter'ın Hindistan patronu Manish Maheshwari ve başka bir şirket yöneticisini ülkenin BT kurallarını ve sınıflar arasındaki düşmanlığı ve nefreti önlemek için tasarlanmış yasaları ihlal etmekle suçluyor.

Kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletindeki aşırı sağ grup Bajrang Dal'ın lideri Praveen Bhati, polis şikayetinde, "Bu, benim ve Hindistan halkının duygularını incitti" dedi. Ayrıca bunu bir ihanet eylemi olarak nitelendirdi.

Twitter, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Salı gününden itibaren harita artık sitesinde görünmüyordu.

Maheshwari, bu ayın başlarında Uttar Pradesh'teki polis tarafından dini ihtilafı kışkırttığı iddia edilen bir videonun yayılmasını durdurmadığı için çağrılmıştı. Maheshwari bu durumda bir mahkemeden yardım aldı.

Hindistan Bilgi ve Teknoloji Bakanı Ravi Shankar Prasad, sosyal medya şirketini Hindistan kurallarına uymamak ve Twitter hesabına erişimini engellemekle suçladı.

Mayıs ayında yürürlüğe giren kurallara uymak için Twitter gibi şirketler, yasal talepler üzerine kolluk kuvvetleri ve hükümetle irtibat kuracak bir uyum yöneticisi, bir şikayet yetkilisi ve başka bir yönetici atamalıdır.

LinkedIn iş ilanları, Twitter'da üç pozisyonun açık olduğunu gösteriyor.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi daha önce Reuters haber ajansına Twitter'ın artık yeni BT kurallarına uymaması nedeniyle Hindistan'da bir aracı veya kullanıcı içeriği barındırıcısı olarak sorumluluk muafiyeti talep etmeye uygun olmayabileceğini söylemişti.


Ancak aktivistler, bunun mahkemelerin karar vereceği bir mesele olduğunu söylüyorlar.

Geçen yıl, bir Hindistan parlamento panelinin başkanı, sosyal medya firmasının hızlı bir şekilde çözülen bir hata olduğunu söylediğinde, harita verilerinin Hindistan tarafından yönetilen bölgenin Çin'in bir parçası olduğunu göstermesinin ardından Twitter'ı Yeni Delhi'nin egemenliğine saygısızlık etmekle suçladı.

Yeni Delhi ile artan gerilim, ABD'li büyük teknoloji şirketlerinin en büyük büyüme pazarları için umutlarını o kadar caydırdı ki, bazıları genişleme planlarını yeniden düşünüyor.

 

(Dış Basın)