Bengaluru'daki dev bir içki dükkanında, koridorların çoğu, Hindistan'ın teknoloji merkezinin sakinleri yıl sonu kutlamaları için stok yaparken doluydu. Ancak dükkanın bir bölümü boştu: Yüzde 150'ye varan son derece yüksek gümrük vergilerine tabi ithal şarapların stoklandığı bölüm.

Bu yakında değişebilir. Hindistan ve Avustralya, gelecek yıl imzalamayı umdukları daha geniş bir serbest ticaret anlaşmasının (STA) önünü açacak olan, ay sonundan önce bir "erken hasat" anlaşması imzalamanın eşiğinde. Şimdi Avustralya hükümetinin ticaret büyükelçisi olan eski Başbakan Tony Abbott, Hindistan'ın ülkesinin şaraplarına uygulanan tarifelerin geçici anlaşma kapsamında azaltılabileceğini söyledi.
Avustralya ile yapılan görüşmeler, birçok uzmanın daha önce Hindistan hükümetinin STA'ları ve daha açık bir küresel ticaret rejimini benimseme konusunda eksik olduğunu söylediği daha geniş bir aciliyeti yansıtıyor.

Hindistan, Brexit sonrası Ocak ayında İngiltere ile STA müzakerelerine başlamayı umuyor. Ticaret Bakanı Piyush Goyal, Yeni Delhi'nin 2022'nin başlarında Birleşik Arap Emirlikleri ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamayı umduğunu söyledi. Bu yılın başlarında Hindistan ve Avrupa Birliği, kapsamlı bir ticaret ve yatırım anlaşması için uzun süredir ertelenen müzakereleri yeniden başlatmaya karar verdi. Bu arada Hindistan, bir STA için Kanada ile görüşmelere başladı ve Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman ve BAE'den oluşan altı üyeli bir grup olan Körfez İşbirliği Konseyi ile bir anlaşmayı araştırıyor.

Bütün bunlar, Hindistan tarafından daha önce imzalanan tüm STA'ların gözden geçirildiğini ve bazılarının ülkeye yardım etmediğini savunarak, Başbakan Narendra Modi'nin hükümetinin 2014 yılında göreve başladığı şüphesiyle çelişiyor.
Hindistan tarafından son yedi yılda imzalanan tek STA, 2015 yılında 10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile yapılmıştı ve Modi göreve başlamadan önce her iki taraf da temel çalışmaların çoğunu tamamlamıştı. Kasım 2019'da Hindistan, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) müzakerelerinden çekildi ve 10 ASEAN eyaleti, Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın Yeni Delhi olmadan imzalamasına izin verdi. RCEP, dünyanın en büyük ticaret anlaşmasıdır ve Ocak ayında yürürlüğe girer.

Birden fazla DTÖ danışma panelinde görev yapan kıdemli bir ticaret analisti olan Pradeep S Mehta, "RCEP'in dışında kalmak bir gaftı" dedi. “Hükümet serbest ticaret konusunda gerçekten rota değiştiriyorsa, bu memnuniyetle karşılanacaktır. Bu zamanla ilgili."

Büyüme ve eşitsizlik
Bazı yönlerden Hindistan'ın STA'lar konusundaki ikilemi, son yıllarda küreselleşme konusundaki hararetli tartışmayı yansıtıyor. Bir yandan, 1990'larda kendisini uluslararası yatırımlara açtıktan sonra Hindistan'ın ekonomik büyümesi gerçekten hızlandı. Ancak küreselleşmenin güçleri - her yerde - eşitsizliği derinleştirdi ve yerel üreticileri yurtdışından daha ucuz ithalatlara karşı savunmasız bıraktı.

Hindistan'ın Birleşmiş Milletler eski daimi temsilcisi TP Sreenivasan Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "STA'lar açıkça küresel ticaretin çok önemli bir unsurudur, ancak yabancı ürünlerin ithalatında tarifeleri çok fazla düşürme konusunda dikkatli olmalısınız." "Çünkü onların mallarının altına düşebilirsin ve bu da yerli sanayiye zarar verir."

Ancak veriler, serbest ticaret anlaşmalarından kaçınmanın Hintli üreticileri mutlaka daha rekabetçi hale getirmediğini gösteriyor. Aslında, Hindistan'ın ticaret dengesizliği büyüdü, net ithalat 2014-15'te 137 milyar dolardan 2019-20'de 161 

Dış Basın